Kvinnelig jeger nedla bytte for 9000 år siden

Spydspisser i en steinalderkvinnes grav forteller en helt annen historie enn den historiebøkene er fulle av. Men allerede nå hagler kritikken over forskerne bak det sensasjonelle funnet.

Spydspisser i en steinalderkvinnes grav forteller en helt annen historie enn den historiebøkene er fulle av. Men allerede nå hagler kritikken over forskerne bak det sensasjonelle funnet.

Shutterstock

Funnet av fire spisser til kastespyd i en kvinnegrav sender sjokkbølger gjennom forskerverdenen. Fram til nå har ekspertene trodd at jakt var forbeholdt menn i steinalderen, men nå vakler teorien.

Nær Titicacasjøen høyt oppe i Andesfjellene gravde arkeologer i 2018 ut en kvinnelig jeger som levde for 9000 år siden. Nå er de omsider ferdige med analysene av gravens innhold.

Titicacasjøen ligger i Andesfjellene – 3800 m over havoverflaten.

© Shutterstock

Jegeren fikk sylskarpe spydspisser med seg i døden

“Nær hennes ene lårbein lå 20 steinredskaper i en haug. De har trolig ligget i en lærpose som forlengst har råtnet bort,” skriver forskere fra University of California i sin nylig offentliggjorte rapport.

Blant redskapene lå fire skarpe spisser til de kastespydene som datidens jegere brukte til å jage større dyr med.

Fire spydspisser av stein ble funnet i kvinnens grav. Den femte spissen ble funnet i en nærliggende grav, hvor en ca. 25 år gammel mannlig jeger lå begravet.

© Randall Haas, University of California, Davis & Shutterstock

Kvinnen var i tenårene

Undersøkelsene av jegerens tenner avslører at hun var mellom 17 og 19 år gammel da hun døde av ukjente årsaker.

“Felles barnepass av stammens barn, som later til å ha vært vanlig den gang, frigjorde kvinner til også å delta i jakt,” mener antropologen og forskningslederen Randall Haas fra universitetet.

Kritikere av rapporten påpeker at det også er funnet våpen i barnegraver fra steinalderen, så selv om det ikke er usannsynlig at kvinnen fra 7000 f.Kr. var jeger, er det heller ikke endelig bevist, mener de.