Lidio Valdez

Lamaer ble levende begravd av inkaene

Inkaenes imperium var ikke for sarte sjeler, viser et nytt makabert funn. Fem knusktørre lama-mumier i forbløffende god stand har dukket opp under utgravinger i det sørlige Peru.

For 500 år siden begravde inkaer i Peru fem lamaer levende, mener canadiske forskere. Lamaene har dukket opp under utgravninger i Tambo Viejo – en dal 800 km sør for hovedstaden Lima.

Dyrene ble pyntet med fargerike snorer og viser ingen tegn på å ha blitt drept før de endte i graven.

“Jeg kan ikke bevise at de ble levende begravd, men det er hva jeg tror,” sier en av deltakerne i utgravningen, arkeolog Lidio Valdez fra University of Calgary i Canada.

lamaer, inkaer

Lamaene ble funnet under gulvet i en bygning fra inkatiden (1438-1533). Dyrene var blitt til godt bevarte mumier i sitt knusktørre hvilested.

© Lidio Valdez

Hundrevis av dyr ble ofret

For inkaene var lamaer ikke bare et livsnødvendig transportmiddel og mat, de hardføre dyrene ble også betraktet som hellige. Spanjolene, som erobret inkariket i 1533, har etterlatt øyenvitneskildringer om religiøse fester der inkaene ofret hundrevis av lamaer til gudene.

Lamaene fikk halsen skåret over og ble slaktet og spist. De fem godt bevarte lamaene fra Tambo Viejo er de eneste som så langt adskiller seg fra denne praksisen.

lama, inkaer

Reenactors gjenskaper hvert år lama-ofringene i inkatiden.

© Shutterstock

Funnet minner om inkaenes barneofringer

Ifølge de spanske erobrerne ofret inkaene barn på samme måte: Med bein og armer bundet sammen ble de murt levende inne.

Lamaene i Tambo Viejo lå under en bygnings leirgulv med bundne bein og hodet mot øst – antakelig til ære for solguden som hver morgen viste seg i horisonten.