Lasere avslører enormt mayarike gjemt i jungelen
Via laserteknologi har forskere funnet mer enn 60 000 ruiner i Mellom-Amerika. De tyder på at mayaenes sivilisasjon var mye større enn hittil antatt.
Forskere fra Tulane University i New Orleans har benyttet laserteknologien LiDAR (Light Detection and Ranging) til å finne tusenvis av spor etter mayaene. Undersøkelsene er foretatt ved overflygninger av et 2100 km2 stort område nord i Guatemala. Området er dekket av tett jungel som ville være nesten umulig å undersøke uten den lysbaserte laserteknologien.
Mayaer overgikk europeerne
Til sammen 61 480 menneskeskapte strukturer er funnet, heriblant palasser, hus og pyramider. Forskerne regner med at området var hjemsted for 7-11 millioner mennesker da kulturen var på sitt høyeste i perioden 650-800 e.Kr. Til sammen kan mayaenes sivilisasjon ha talt omkring 20 millioner mennesker, som ville bety at det var flere mayaer enn europeere på dette tidspunktet i verdenshistorien.
Undersøkelsene dekker komplekse systemer som jordbruk, forsvarssystemer og veier – strukturer som arkeologene ikke ante eksisterte.
“Samlet sett viser de mange vannkanalene, reservoarene, hevede veiene og festningsverkene at mayaene arbeidet i en utstrekning vi ikke var i stand til å forestille oss”, sier forsker Francisco Estrada-Belli.
Nå skal det graves
Selv om LiDAR teknologien har vært et stort gjennombrudd, kan den ikke erstatte klassisk arkeologisk arbeid. Neste skritt er derfor fysisk å avdekke noen av de store strukturene:
“Nå skal vi i gang med å grave. Mye”, uttaler antropolog Stephen Houston.