Med LiDAR-teknologien skytes flere hundre tusen laserstråler imot jorden i sekundet. Når strålene treffer jorden kastes de tilbake til flyet. Avstanden de reiser brukes til å lage et 3D-kart over landskapet. 

Lasere avslører enormt mayarike gjemt i jungelen

Via laserteknologi har forskere funnet mer enn 60 000 ruiner i Mellom-Amerika. De tyder på at mayaenes sivilisasjon var mye større enn hittil antatt.

5. oktober 2018 av Bue Kindtler-Nielsen

Forskere fra Tulane University i New Orleans har benyttet laserteknologien LiDAR (Light Detection and Ranging) til å finne tusenvis av spor etter mayaene. Undersøkelsene er foretatt ved overflygninger av et 2100 km2 stort område nord i Guatemala. Området er dekket av tett jungel som ville være ­nesten umulig å undersøke uten den lysbaserte laserteknologien.

Mayaer overgikk europeerne

Til sammen 61 480 menneskeskapte struk­turer er funnet, heriblant palasser, hus og pyramider. Forskerne regner med at området var hjemsted for 7-11 millioner mennesker da kulturen var på sitt høyeste i perioden 650-800 e.Kr. Til sammen kan mayaenes sivilisasjon ha talt omkring 20 millioner mennesker, som ville bety at det var flere mayaer enn europeere på dette tidspunktet i verdenshistorien.

Undersøkelsene dekker komplekse systemer som jordbruk, forsvarssystemer og veier – strukturer som arkeologene ikke ante eksisterte.

“Samlet sett viser de mange vannkanalene, reservoarene, hevede veiene og festningsverkene at mayaene arbeidet i en utstrekning vi ikke var i stand til å forestille oss”, sier forsker Francisco Estrada-Belli.

Klikk deg gjennom en del av 3D-kartet forskerne har skapt via LiDAR-teknologi og se hva de har funnet:

Nå skal det graves

Selv om LiDAR teknologien har vært et stort gjennombrudd, kan den ikke erstatte klassisk arkeologisk arbeid. Neste skritt er derfor fysisk å avdekke noen av de store strukturene:

“Nå skal vi i gang med å grave. Mye”, uttaler antropolog ­Stephen Houston.

Får du ikke nok av historiske nyheter? I HISTORIE skriver vi alltid om siste nytt fra arkeologiens og historiens verden. Akkurat nå kan du velge mellom flere forskjellige abonnementsformer, slik at du får akkurat det som passer deg. Og en velkomsthilsen etter eget valg

Kanskje du er interessert i