Earhart foran flyet hun forsvant i, en Lockheed Model 10-E Electra.

Legendarisk arkeolog drar på jakt etter Amelia Earhart

En av verdens mest berømte arkeologer skal nå igang med å løse et av ­historiens største mysterier – Amelia Earharts forsvinning.

16. august 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Marinarkeolog Robert Ballard ble ver­­dens­­kjent da han i 1985 ledet ekspedisjonen som fant vraket av Titanic

I årene etter har han lokalisert nok sunkne skip til å danne en mindre flåte, bl.a. det tyske krigsskipet Bismarck og tor­pe­do­bå­ten PT-109, som John F. Kennedy tjenestegjorde på. Nå har 77 år gamle Ballard sett seg ut sitt mest ambisiøse mål hittil – å finne Amelia Earhart.

Earhart kan ha landet på liten øy

Sammen med et team av eksperter fra National Geographic skal Ballard undersøke den ubebodde stillehavsøya Nikumaroro, som er en del av øyriket Kiribati. Historikere tror at Earhart styrtet her og muligens levde avskåret fra omverdenen etterpå. 

Eventyreren forsvant i 1937, da flyet hennes gikk tom for drivstoff under siste etappe av hennes store verdensomflyvning. På Nikumaroro har man tidligere fun­net knokler og gjenstander som enkelte forskere mener stammer fra Earhart, men nå skal øya undersøkes fra a til å. 

Klikk deg inn på luftfotografiet og se hvilke spor som tidligere er funnet på øya Nikumaroro:

Uortodoks teknologi skal løse gåten

Hunder vil bli sendt ut på hele øya for å jakte på knokler, og havbunnen vil bli kart­­lagt med teknologi som kan skjelne mellom bløte og harde objekter. Roboter skal samtidig undersøke havbunnen med kameraer. 

Området har tidligere blitt analysert med sonar, men som Ballard understreker: “Sonar kan ikke se forskjell på en stein på størrelse med en motor og en motor, men det kan øynene dine”.

Ballard er overbevist om at Ear­­­hart landet på øya og at han vil fin­ne beviser på det. Resultatet av ek­­spe­­di­­sjonen vil bli offentliggjort i en dokumentarfilm på National ­Geographic den 20. oktober.

Kart over Amelia Earharts flyrute. De tykke stiplede linjene nordøst for Australia viser området hvor hun forsvant. 

Earhart var nesten i mål

  • Amelia Earhart innledet sitt forsøk på å fly verden rundt  i juni 1937. Hun var nesten tilbake i USA da hun forsvant.
  • Over Stillehavet var planen å fylle drivstoff på den avsides øya Howland. Earhart hadde avtalt å kommunisere med et skip på øya for å finne veien. Det viste seg imidlertid at skipet ikke var i stand til å sende beskjeder tilbake på den avtalte frekvensen.
  • Earhart fant aldri Howland-øya og har enten styrtet eller måttet finne en annen øy å nødlande på i området.

Kanskje du er interessert i