Legendarisk arkeolog drar på jakt etter Amelia Earhart

En av verdens mest berømte arkeologer skal nå igang med å løse et av ­historiens største mysterier – Amelia Earharts forsvinning.

Marinarkeolog Robert Ballard ble verdenskjent da han i 1985 ledet ekspedisjonen som fant vraket av Titanic.

I årene etter har han lokalisert nok sunkne skip til å danne en mindre flåte, bl.a. det tyske krigsskipet Bismarck og torpedobåten PT-109, som John F. Kennedy tjenestegjorde på. Nå har 77 år gamle Ballard sett seg ut sitt mest ambisiøse mål hittil – å finne Amelia Earhart.

Earhart kan ha landet på liten øy

Sammen med et team av eksperter fra National Geographic skal Ballard undersøke den ubebodde stillehavsøya Nikumaroro, som er en del av øyriket Kiribati. Historikere tror at Earhart styrtet her og muligens levde avskåret fra omverdenen etterpå.

Eventyreren forsvant i 1937, da flyet hennes gikk tom for drivstoff under siste etappe av hennes store verdensomflyvning. På Nikumaroro har man tidligere funnet knokler og gjenstander som enkelte forskere mener stammer fra Earhart, men nå skal øya undersøkes fra a til å.

Uortodoks teknologi skal løse gåten

Hunder vil bli sendt ut på hele øya for å jakte på knokler, og havbunnen vil bli kartlagt med teknologi som kan skjelne mellom bløte og harde objekter. Roboter skal samtidig undersøke havbunnen med kameraer.

Området har tidligere blitt analysert med sonar, men som Ballard understreker: “Sonar kan ikke se forskjell på en stein på størrelse med en motor og en motor, men det kan øynene dine”.

Ballard er overbevist om at Earhart landet på øya og at han vil finne beviser på det. Resultatet av ekspedisjonen vil bli offentliggjort i en dokumentarfilm på National Geographic den 20. oktober.

Kart over Amelia Earharts flyrute. De tykke stiplede linjene nordøst for Australia viser området hvor hun forsvant.