Lekkert funn: Udødelig kake etterlatt av polarekspedisjon

Et team av arkeologer fikk seg litt av en overraskelse da de fant en kake som var over 100 år gammel. Og den var faktisk fremdeles i utmerket stand.

Slik ser en udødelig kake ut - ingen har likevel satt tennene sine i den ennå.

© Antarctic Heritage Trust

Engelskmennene har lang tradisjon for å spise fruktkake – og flere myter forteller om kaker som har gått i arv i mange generasjoner. Oppbevart riktig burde holdbarheten være imponerende lang.

Et nytt funn i Antarktis viser nå at det kan være noe i det. I en liten blikkboks har et forskerteam fra Antarctic Heritage Trust funnet en intakt fruktkake fra den populære engelske produsenten Huntley & Palmers.

Kaken i blikkboksen.

© Antarctic Heritage Trust

Etterlatt av polarekspedisjon

Forskerteamet har siden 2016 gravd ut rundt 1500 gjenstander fra området Cape Adare, og nå har de også kommet over den gamle fruktkaken.

Den ble funnet på en hylle i en hytte som i 1911 ble besøkt av den britiske kaptein Robert Falcon Scotts Terra Nova-ekspedisjon. Og forskerne mener at det er nettopp denne ekspedisjonen som har etterlatt kaken.

Ingen vendte hjem i live fra ekspedisjonen, men fruktkaken de etterlot, overlevde.

© Granger/Polfoto

Fruktkaker brukes fremdeles

Lizzie Meek ved Antarctic Heritage Trust sier at det kan være veldig lurt å ha med seg fruktkake på en polarekspedisjon.

"Kaken har vært ideell å ha med. Det er veldig mye energi i den, og det gjør den perfekt til en Antarktis-ekspedisjon. Moderne ekspedisjoner har også med seg fruktkaker den dag i dag".

Om de så kunne finne på å sette tennene i den 106 år gamle fruktkaken, forteller ikke historien noe om.