Eliksiren ble funnet i et grav­kammer på 210 m². Arkeologene vet ennå ikke hvem det tilhørte.

“Livets eliksir” funnet for første gang i Kina

Miksturen som skulle gi evig liv, var i virkeligheten ren gift. Det bekrefter analyser av en 2000 år gammel kinesisk drikk.

13. mars 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Arkeologer i den sentrale, kinesiske provinsen Henan har funnet en bronsekrukke som inneholder en gulaktig væske. Det er sannsynligvis snakk om en av livs­eliksirene som kinesiske keisere drakk.

Krukken er fra Han-dynastiet (202 f.Kr. – 8 e.Kr.), og lokket satt så stramt på at væsken selv etter 2000 år ikke hadde fordampet.

Væsken inneholdt aluminium

Opprinnelig trodde forskerne at de 3,5 literne med væske var risvin på grunn av lukten av alkohol. Men nå har analyser fastlagt at væsken primært består av kaliumnitrat og alunitt (et sulfat bestående av kalium og aluminium). Ifølge oldtidens taoistiske tekster var dette ­ingrediensene i en livseliksir.

“Det er første gang at den mytiske udødelighetseliksiren er funnet”, forteller Shi Jiazhen, som leder utgravningen.

Keisere strøk med av eliksirer

Livseliksirer beskrives helt tilbake til 200-tallet f.Kr., der de kinesiske keiserne fikk alkymister til å brygge dem for å oppnå evig liv. I virkeligheten var væskene uhyre giftige og mange døde av å drikke dem. Keiser Qin Shi Huang, som ble begravd sammen med sin enorme terrakottahær i 210 f.Kr., sies å være den første som døde av en livseliksir.

Selv om både keisere og adelsfolk drakk de farlige miksturene helt opp på 1700-tallet, er historikernes kunnskap om dem begrenset. Ytterligere analyser av det sensasjonelle funnet vil kunne kaste mer lys over den farlige skikken.

Udødelighetsdrikk var livsfarlig:

  • Livseliksirer var populære, fordi mange keisere fryktet døden.
  • De farlige miksturene ble ofte testet på dyr og kriminelle.
  • Innholdet kunne blant annet være kvikksølv, bly og arsenikk. 

Kanskje du er interessert i