Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

“Livets eliksir” funnet for første gang i Kina

Miksturen som skulle gi evig liv, var i virkeligheten ren gift. Det bekrefter analyser av en 2000 år gammel kinesisk drikk.

Arkeologer i den sentrale, kinesiske provinsen Henan har funnet en bronsekrukke som inneholder en gulaktig væske. Det er sannsynligvis snakk om en av livs­eliksirene som kinesiske keisere drakk.

Krukken er fra Han-dynastiet (202 f.Kr. – 8 e.Kr.), og lokket satt så stramt på at væsken selv etter 2000 år ikke hadde fordampet.

Væsken inneholdt aluminium

Opprinnelig trodde forskerne at de 3,5 literne med væske var risvin på grunn av lukten av alkohol. Men nå har analyser fastlagt at væsken primært består av kaliumnitrat og alunitt (et sulfat bestående av kalium og aluminium). Ifølge oldtidens taoistiske tekster var dette ­ingrediensene i en livseliksir.

“Det er første gang at den mytiske udødelighetseliksiren er funnet”, forteller Shi Jiazhen, som leder utgravningen.

Keisere strøk med av eliksirer

Livseliksirer beskrives helt tilbake til 200-tallet f.Kr., der de kinesiske keiserne fikk alkymister til å brygge dem for å oppnå evig liv. I virkeligheten var væskene uhyre giftige og mange døde av å drikke dem. Keiser Qin Shi Huang, som ble begravd sammen med sin enorme terrakottahær i 210 f.Kr., sies å være den første som døde av en livseliksir.

Selv om både keisere og adelsfolk drakk de farlige miksturene helt opp på 1700-tallet, er historikernes kunnskap om dem begrenset. Ytterligere analyser av det sensasjonelle funnet vil kunne kaste mer lys over den farlige skikken.

Les også:

Arkeologi

Kinas første keiser drømte om evig liv

2 minutter
Arkeologi

Mini-terrakottahær gravd ut i Kina

2 minutter
Arkeologi

Grav funnet i Kina tilhører “Østens Shakespeare”

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul