Menneskeofringer: Konge bygde slott oppå lik

Forskere har funnet to skjeletter under murene på et slott i Sør-Korea. Knoklene bekrefter en folkelig myte om at bygninger ble bygd oppå lik for å bringe lykke til kongen og hans nye slott. Forskerne kan ennå ikke avvise at ofrene ble begravd levende.

To menneskeskjeletter er funnet under en borg i Sør-Korea.

© AFP

Det har lenge vært sagt at den gamle koreanske troen på ånder (shamanisme) krevde stor ofre.

Og nå beviser to skjeletter for første gang at mennesker har blitt ofret til shamanismen når det skulle bygges nye bygg. Den ene vendte ansiktet oppover, mens den andre vendte ansikt og arm over mot den første.

Beviset har forskere funnet under murene på det såkalte “Moon Castle” eller “Banwolseong” i Gyeongju i det østlige Sør-Korea.

Kongeriket Silla ofret mennesker

Skjelettene er rundt 1400 år gamle, og på den tiden styrte kongeriket Silla området – som det gjorde i ca. 1000 år, fra 57 f.Kr. til 935 e.Kr.

Det er ennå ikke kjent hvordan ofrene ble drept – og om de var i live eller bevisstløse da de ble lagt i graven.

Det må mer forskning til før noen av mulighetene kan utelukkes.

Folkemyte er bekreftet

Talskvinne for Gyeongju institutt for kulturminneforskning, Choi Moon-Jung, sier til AFP:

“Dette er det første arkeologiske beviset på at folkemyten om at mennesker ble ofret i forbindelse med anleggelsen av bygninger, demninger og murer, er sann.”

Nå skal skjelettene testes

Nå skal skjelettene utsettes for en lang rekke prøver, blant annet DNA-analyser. Prøvene kan forhåpentligvis fortelle mer om eventuelle sykdommer, hva folkene spiste og hvilke fysiske og genetiske karaktertrekk de hadde. Og de kan kanskje også avsløre hvordan ofrene endte sine dager.