NASA

Meteor utslettet bibelsk oldtidsby

Meteornedslag over bibelsk by var kraftigere enn 1000 hiroshimabomber.

Sommeren 2021 rapporterte arkeologer om en katastrofe av bibelske dimensjoner: Ingen hadde overlevd da oldtidsbyen Tell el-Hammam i Jordan rundt 1650 f.Kr. ble truffet av en meteor.

Nå kan forskere avsløre flere dramatiske detaljer om hvordan byen ble utslettet.

“Temperaturen i luften steg raskt til over 2000 grader celsius. Klær og treverk brøt straks ut i brann. Sverd, spyd, muddermursteiner og keramikk begynte å smelte. Nesten umiddelbart tok hele byen fyr, forklarer arkeolog Christopher R. Moore ved University of South Carolina.

Ødeleggelser av den størrelsesordenen kan ikke skyldes krig, jordskjelv eller vanlige branner. Bare en meteorpåvirkning inneholder slike krefter, mener forskerne. Men hvorfor er det da ikke noe dypt krater ved Tell el-Hammam?

Ut fra ruinene (nederst) har arkeologene estimert hvordan palasset så ut, før meteoren rammet.

© Ted E. Bunch et al.

Eksplosjon i stor høyde var drepende

I deres nye rapport lyder forklaringen fra de amerikanske forskerne: Hvis meteoren ble brutt opp i atmosfæren og derfor eksploderte i ca. fire kilometers høyde over byen, ville den ikke etterlate seg noe krater.

Det samme skjedde da en meteor i 1908 traff området Tunguska i Sibir og tilintetgjorde skogen i en radius av 25 kilometer.

Bibelforskere spekulerer i om ødeleggelsen av Tell el-Hammam har vært inspirasjon til Bibelens beretning om utslettelsen av byene Sodoma og Gomorra.