Middelalderkjempe avslørt i Polen

En gigantisk polsk kvinne fra middelalderen har ikke bare slept seg rundt med en 2,18 m høy kropp og et hode som var grotesk overdimensjonert – hun har også levd et liv med skader og smerter på bunnen av samfunnet.

Den polske kjempekvinnen led bl.a. av gigantisme, som får hjernen til å produsere veksthormoner i overflod.

© Mariola Jóźwikowska

Den over to meter lange kroppen hennes ble slengt ned i en grav slik at både armer og bein strittet ut til flere sider i den polske kirkegårdsjorden.

Slik lå hun i flere hundre år helt til polske arkeologer i 1977 trakk henne fram fra glemselen på kirkegården i den befestede middelalderboplassen Ostrów Lednicki vest i Polen.

Men først nå har ekspertene undersøkt skjelettet til kjempekvinnen i detalj – og resultatene vitner om et traumatisk og smertefullt liv.

Led av kjempevekst

Et forskerteam fra Polen har i en ny undersøkelse påvist at kjempekvinnen led både av gigantisme og akromegali.

Gigantisme, eller kjempevekst, skyldes oftest en svulst i hjernen som får hypofysen til å overprodusere veksthormoner. Derfor kunne kvinnen vokse til nesten 2 meter og 20 centimeter.

Kjemper er ikke ukjent i historien. Franske André the Giant (1946-1993) jobbet som skuespiller og wrestler, mens canadiske Anna Haining Bates (1846-1888) levde et aktivt liv med sine 2,43 meter og 159 kilo.

Den beslektede lidelsen akromegali fikk dessuten beina i hodet til kvinnen til å vokse utover det vanlige, på samme måte som leppene, tungen og ørene sannsynligvis var forstørret.

Gravlagt hulter til bulter

Kjempekvinnen døde da hun var i slutten av 20-årene – en gang mellom år 1200 og 1400 – og ble skjødesløst kastet i en enkel grav uten gaver.

Den høyre armen og det venstre beinet var unormalt bøyd, og ansiktet pekte østover, selv om alle andre på kirkegården vendte hodet mot vest.

Kvinnens skjelett var slengt ned i graven, og ansiktet pekte feil vei vei. Skisse: Janusz Górecki

”Det indikerer at hun kom fra den laveste sosiale klassen”, skriver arkeolog Magdalena Matczak ved universitetet Nicolaus Copernicus i den nye undersøkelsem.

Forbannet av lidelser

Ikke nok med at kvinnen var enorm. I tillegg avslørte skjelettet hennes også spor etter fryktelige lidelser forbundet med kjempevekst:

● Slitasjegikt: Ryggsøylen viste tegn på gikt som sannsynligvis var et resultat av den uvanlige høyden og vekten.

● Beinskjørhet: Brudd i armer og bein gav mistanke om svak beinbygging.

● Lungehinnebetennelse: Knuter på ribbeina vitnet om mulig irritasjon i lungehinnen og dermed et anstrengt og smertefullt åndedrett.

Med kunnskap fra moderne vitenskap skriver de polske ekspertene også at det er realistisk å anta at kvinnen led både av angst, vrede, følelsessvingninger og mentale forstyrrelser.

Levde ikke som utstøtt

Selv om livet beviselig har vært både hardt og smertefullt for den polske kjempekvinnen, fant forskerne likevel også en liten grunn til optimisme i havet av elendighet.

Bruddet i beinet var f.eks. fullstendig leget, og det har tatt flere måneder med hvile og pleie i hos kyndige folk.

”At hun overlevde helt til midt i voksenlivet, kombinert med sporene etter helsepleie, kan tyde på at hun ikke var utstøtt av samfunnet,” skriver de polske arkeologene.

Den store polske kvinnen ble gravlagt på kirkegården i Ostrów Lednicki, en middelalderboplass vest i det sentrale Polen (rød prikk). Stedet er satt i forbindelse med den første polske herskerslekten, Piast-dynastiet.