Frem til 2016 var forskerne overbevist om at mumien var en fugl.

Mumifisert guttefoster led av sjelden sykdom

Nye detaljerte skanninger av en egyptisk mumie avslører at det mumifiserte guttebarnet var svært misdannet.

12. juli 2018 av Pernille Mogensen

Den egyptiske moren var 23-28 uker på vei da hun for 2100 år siden fødte et – sannsynligvis – dødfødt guttebarn. Gutten led av den sjeldne sykdommen anencephaly og hadde flere tydelige misdannelser. For eksempel var hodet deformert, og ørene satt langt bak på hodet. Til gjengjeld var tær og fingre velskapte. 

Verdens mest detaljerte skanninger

Observasjonene har Maidstone Museum offentliggjort i en pressemelding etter at eksperter fra Western University har undersøkt museets minste mumie ved hjelp av noen spesielle mikroskannere. 

Det har resultert i verdens hittil mest detaljerte skanninger av et mumifisert foster.

Forskerne trodde at mumien var en fugl

Den vesle mumien tiltrakk seg første gang oppmerksomhet i 2016, da en overfladisk CT-skanning viste at mumien stikk i strid med forventningen ikke var en hauk – som ellers er avbildet på utsiden av sarkofagen – men derimot et for tidlig født menneskebarn. 

Årsaken til barnets sykdom er ukjent, men den kan skyldes at moren var feilernært og for eksempel ikke fikk nok folinsyre, som blant annet fins i grønnsaker og kornprodukter. 

Hvorfor det dødfødte barnet ble mumifisert, og hvorfor det ble forvekslet med en hauk, er også uvisst. En teori er at det dødfødte barnet så så spesielt ut at hans egyptiske foreldre oppfattet ham som en talisman.

Skanningene viser et tydelig misdannet barnehode.

Sykdommen anencephaly...

  • Er sjelden, men rammer noen fostre når de er 23-26 dager gamle.
  • Medfører at fostrene mangler en stor del av hjernen og for eksempel er blinde og døve.
  • Resulterer alltid i abort eller spedbarnsdød.

Kanskje du er interessert i