Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kobbermynten har farget spedbarnets knokler grønne.

Kultur - Arkeologi

Mynt mumifiserte babyhånd

I mer enn et tiår har en krukke med en godt bevart hånd fra et dødt spedbarn undret forskerne. Nå kjenner de hemmeligheten.

I mer enn et tiår har en krukke med de 150 år gamle jordiske restene av et spedbarn forundret forskere. Barnets kropp er forlengst blitt til jord, men høyre arm er stort sett bevart. Nå vet ekspertene hvorfor.

I babyens hånd lå en kobbermynt, og den har sørget for å stanse nedbrytingsprosesssen i den vesle hånda. Ifølge forskerne er dette et av de første dokumenterte eksemplene i verden på at kobber har vært med på å bevare kroppsdeler.

Det skriver forskerne i tidsskriftet Archaeological and Anthropological Science.

Kobber har farget knoklene grønne

Kjemiske analyser viser at kobber fra mynten har spredt seg til hånda og resten av knoklene. Kobberets antimikrobielle egenskaper har bevart håndens vev, og målinger viser at kobberkonsentrasjonen i skjelettet er nesten 500 ganger høyere enn normalt. Det kan ses med det blotte øyet, for flere av babyens knokler er grønne.

Spedbarnet, som muligens var dødt ved fødselen, ble trolig født og begravd i hemmelighet. I et desperat forsøk på å sikre barnet et liv i det hinsidige, ga moren det en mynt med i døden, slik det blant annet er kjent fra gresk mytologi.

Les også:

Jødisk skat Polen
Arkeologi

Gåtefullt funn under forlatt synagoge

3 minutter
Hverdagsliv

Før kjøleskapet: Slik holdt maten seg fersk

6 minutter
Vikinger

En tykk and erobret Østersjøen

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul