Mynt mumifiserte babyhånd

I mer enn et tiår har en krukke med en godt bevart hånd fra et dødt spedbarn undret forskerne. Nå kjenner de hemmeligheten.

Kobbermynten har farget spedbarnets knokler grønne.

I mer enn et tiår har en krukke med de 150 år gamle jordiske restene av et spedbarn forundret forskere. Barnets kropp er forlengst blitt til jord, men høyre arm er stort sett bevart. Nå vet ekspertene hvorfor.

I babyens hånd lå en kobbermynt, og den har sørget for å stanse nedbrytingsprosesssen i den vesle hånda. Ifølge forskerne er dette et av de første dokumenterte eksemplene i verden på at kobber har vært med på å bevare kroppsdeler.

Det skriver forskerne i tidsskriftet Archaeological and Anthropological Science.

Kobber har farget knoklene grønne

Kjemiske analyser viser at kobber fra mynten har spredt seg til hånda og resten av knoklene. Kobberets antimikrobielle egenskaper har bevart håndens vev, og målinger viser at kobberkonsentrasjonen i skjelettet er nesten 500 ganger høyere enn normalt. Det kan ses med det blotte øyet, for flere av babyens knokler er grønne.

Spedbarnet, som muligens var dødt ved fødselen, ble trolig født og begravd i hemmelighet. I et desperat forsøk på å sikre barnet et liv i det hinsidige, ga moren det en mynt med i døden, slik det blant annet er kjent fra gresk mytologi.