Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mystisk gudefigur funnet i Danmark

En praktøks og en 3000 år gammel gudefigur med to ansikter dukket plutselig opp under jordens overflate. De kan være beviset på en viktig ny gud fra bronsealderen i Norden.

Kirstine Krath Nielsen / Museum Thy

Nok en gang har en amatørarkeolog gjort et sensasjonelt funn – denne gangen i form av en 3000 år gammel bronseøks samt en gudefigur med to hoder.

Helt vanvittig funn

På et jorde sørvest for Thisted i Danmark hjalp Peter Jensen arkeologene med å lete etter deler av et flyvrak fra 2. verdenskrig.

Men da metalldetektoren hans begynte å pipe, var det gjenstander av langt eldre dato som dukket frem fra jorden. Arkeologer fra Museum Thy ble tilkalt, og etter at de var ferdig med utgravningen var de helt i ekstase:

“Det er helt vanvittig å finne noe slikt. Man skulle trodd at det var pløyd i stykker for lengst”, forteller arkeolog Marie Vang Posselt.

Kan være beviset på en ny gud

Gudefiguren er hul og har sittet på en stav. På de to identiske ansiktene er det blant annet mulig å se øyne og fippskjegg. Ansiktene har hjelmer med horn, som også opptrer parvis i flere ofringer fra bronsealderen som er funnet. Ofringene kan ha vært til denne tohodete guden som forskerne ikke kjente til tidligere. Guden kan ha vært en viktig del av den tidlige nordiske religionen.

Øksen er et prakteksempel på bronse­alderens støpekunst, men samtidig så stor og upraktisk at den bare har blitt brukt til religiøse seremonier. Arkeologene mener at den dobbelte symbolikken går igjen her, og at øksen derfor har en identisk tvilling som ennå ligger i jorden.

Om tre-fire år vil gjenstandene trolig bli en del av utstillingen på Museum Thy.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul