E. Luminais/CoinageBritannia
Esunertos, mynt, keltisk jernalder

Mystisk gullmynt fører forskerne på sporet av glemt britisk konge

Metalldetektorentusiasten Lewis Fudge gjorde sitt største funn noensinne da han undersøkte et jorde i Hampshire. I jorden lå en gullmynt som ikke bare satte salgsrekord, den gjorde også britene en konge rikere.

Lewis Fudge var full av forventning i mars da han dro ut for å undersøke et jorde i Hampshire på Englands sørkyst med metalldetektoren sin.

Men funnet som ventet i den fuktige vårjorden, overgikk Lewis' villeste fantasier.

Det dukket ikke bare en mynt opp av jorden som slo alle rekorder da den senere ble solgt på auksjon, men også et stykke glemt historie fra britenes fjerne fortid.

Eksperter konkluderer med at funnet er det mest bemerkelsesverdige på flere tiår.

Arkeologene har datert mynten til mellom 50 f.Kr. og 30 f.Kr. Den bærer en rekke symboler og er inngravert med navnet Esunertos på latin.

Navnet er ukjent for forskerne, men arkeologer og historikere antar at han regjerte som konge fra det nærliggende jernalderfortet Danebury Hill Fort.

Dateringen på mynten viser at Esunertos regjerte omtrent samtidig med at den romerske generalen Julius Caesar forsøkte å gå i land i England.

Cæsars skip ankom sørkysten av England med 20 000 romerske soldater i 55 f.Kr., men kelternes motstand og dårlig vær hindret en erobring. Romerne inntok ikke landet før i år 43 e.Kr.

Danebury Hill Fort, Esunertos, kelter

Danebury Hill Fort, som kong Esunertos sannsynligvis styrte fra, ble bygget på 600-tallet f.Kr. og brukt i århundrer. Vollene er fortsatt synlige i landskapet.

© Hampshire Hub and University of Southampton

Solgt for rekordbeløp

Gullmynten ble nylig solgt på auksjon for hele 20 400 pund - ca. 275 700 kroner - et rekordhøyt beløp for en mynt av denne typen.

"Jeg ble helt overlykkelig. Hadde det ikke vært andre til stede i auksjonshuset, ville jeg ha hoppet rundt av glede", forteller Fudge om salget.

""Tenk at funnet mitt har fått sin egen Wikipedia-side. Det er helt utrolig", fortsetter han.

Men myntens historiske verdi får også stor oppmerksomhet.

"Et av de mest bemerkelsesverdige keltiske myntfunnene på flere tiår", sier John Sills, myntekspert ved Ashmolean Museum i Oxford.

Gregory Edmund, spesialist på jernaldermynter hos auksjonshuset Spink, som sto for salget av mynten, er ikke mindre begeistret.

"Det er fantastisk å kunne føye et samtidig vitne til disse banebrytende hendelsene i Englands historie", sier Edmund ifølge den britiske avisen Daily Mail. "Hittil har Esunertos vært ukjent, men nå vil navnet hans få sin plass i historiebøkene".