Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority
Håndavtrykk vollgrav Jerusalem

Mystisk håndavtrykk funnet i vollgrav

Under utgravninger av gamlebyen i Jerusalem fant arkeologene noe høyst uvanlig: Et opptil 1000 år gammelt håndavtrykk hugget ut i stein dypt nede i en vollgrav.

I Jerusalem har israelske arkeologer nylig utført en større utgravning av byens gamle bymur og vollgrav. Utgravningsleder Zubair Adawi sier at «vollgraven som omgir gamlebyen i Jerusalem, kan dateres 1000 år tilbake til det 10. århundre e.Kr. eller enda tidligere».

Utgravningen har avdekket ny kunnskap om den gamle vollgraven og murene, som var viktige elementer i byens forsvar, men særlig én detalj har fått arkeologene til å undre seg. Midt på den ene veggen i vollgraven var det nemlig hugget ut et håndavtrykk i en av steinene.

«Symboliserer det noe? Peker det i retning av noe spesifikt? Eller er det bare en gammel spøk? Det vil tiden vise», sier arkeologene til pressen.

Håndavtrykk vollgrav Jerusalem

På bilder fra utgravningen kan man se at hånden er hugget ut veldig nøyaktig for å passe til proporsjonene til en ekte menneskehånd.

© Yuli Schwartz, Israel Antiquities Authority

Vollgrav reddet ikke byen

I motsetning til mange av vollgravene vi kjenner fra Europa, var vollgraven rundt Jerusalems bymur ikke fylt med vann. Den brede vollgraven skulle i stedet gjøre det vanskeligere for beleiringsmaskiner å komme frem til bymuren.

Derfor er det ikke nødvendigvis under vollgravens opprinnelige utgravning at håndavtrykket ble hugget inn i steinen. Hånden kan for eksempel stamme fra en korsfarer. Under det første korstoget beleiret en korsfarerhær Jerusalem i fem uker i 1099, før de lyktes med å krysse vollgraven og innta byen under kraftig beskytning fra de muslimske og jødiske forsvarerne.