Mystisk romersk djevlekult forvirrer arkeologene

Arkeologene og eksperter står på bar bakke etter funnet av en romersk figur med horn, som kanskje er blitt tilbedt av en soldatkult. Nå tar de utradisjonelle metoder i bruk for å finne svar.

Romersk kult djevelfigur

Hva forestiller figuren som engelske arkeologer har gravd ut på en høyde ved Shrewsbury? Arkeologene spør nå offentligheten om hjelp til å løse mysteriet.

© Shropshire Council

I fjor sommer gravde arkeologer på Nesscliffe Hill ved Shrewsbury i England, og her gjorde de et høyst uvanlig funn.

Opp av jorden kom en stein med utskjæringer som umiskjennelig minner om den klassiske avbildningen av en djevel – en menneskelig figur med horn og et langt våpen i hånden. Men etter å ha studert figuren i et år er arkeologene fortsatt usikre på nøyaktig hvorfor den ble laget, og hva den forestiller.

I et noe utradisjonelt tiltak spør de nå offentligheten om hjelp:

«Vi ber folk hjelpe oss med å løse mysteriet eller fortelle oss om de har sett lignende utskjæringer», forklarer dr. Paul Reilly, arkeolog ved University of Southampton.

Romersk kult djevelfigur

Noe av det som forvirrer arkeologene, er fordypningen som utgjør «hodet» på figuren. Muligens har den vært brukt rituelt til å legge et lite offer i.

© Shropshire Council

Kan kanskje være guddom med horn

En teori er at figuren kan være en gud med horn som ble tilbedt av en spesiell kult av romerske soldater i England. Nettopp på Nesscliff Hill lå det et gammelt fort fra jernalderen, som romerne senere tok i bruk. Og det finnes enkelte eksempler på guder med horn i andre romerske fort rundt om i England.

Men dr. Paul Reilly påpeker også at «Nesscliff ligger i det antatte området som tilhørte den keltiske stammen kornovierne, et navn som kan bety ‘de med horn’».

Figuren kan også ha vært laget av druidene i området og for eksempel blitt brukt i forbindelse med ofringer.

Skulle du ha kunnskap som kan hjelpe arkeologene, kan du sende en e-post til Paul Reilly via p.reilly@soton.ac.uk eller Gary Lock via gary.lock@arch.ox.ac.uk