Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ifølge British Librarys eksperter kunne sverdets ca. 1 m lange og 1,2 kg tunge stålklinge lett kløve skallen på et menneske hvis det ble behandlet av en erfaren ridder.

Kultur - Arkeologi

Mystisk sverd setter grå hår i hodet på forskerne – knekker du koden?

Et krigsrop, et dikt eller bare meningsløsheter? Etter 200 år river ekspertene seg fortsatt i håret over en gåtefull inskripsjon på et middelaldersverd funnet i 1825. Nå ber British Library om hjelp.

Ble funnet i en elv

I snart 200 år har et merkelig sverd satt grå hår i hodet på historikerne.

Det godt bevarte middelaldervåpenet ble funnet i 1825 like ved byen Lincoln i Øst-England. Sverdet stammer ifølge ekspertene fra omkring år 1300 og tilhørte en gang en rik engelsk adelsmann.

Den mest spennende detaljen på sverdet er likevel en gåtefull, 18 bokstaver lang inskripsjon på klingen, som historikere, lingvister og kodeeksperter har forsøkt å tyde i århundrer. Men uten suksess.

Produsert i Tyskland – brukt i England

Sverdet oppbevares ved British Library, og nå ber det berømte museet om publikums hjelp til å knekke koden.

Ifølge museets fagfolk minner de to rillene på klingen og skjeftets utforming om sverdene fra vikingtiden. Imidlertid er museumsekspertene enige om at det tveeggede våpenet trolig ble fremstilt i Tyskland. Det var der man produserte brorparten av Europas sverd på 1200-tallet. Fra Tyskland ble sverdet sannsynligvis solgt videre til en velstående engelsk adelsmann.

Krigsrop, dikt eller bare vås?

De 18 bokstavene på sverdklingen danner den kryptiske teksten “+NDXOXCHWDRGHDXORVI+”. Hvilket språk teksten ble forfattet på, vet man fremdeles ikke, og det gjør det enda vanskeligere å tyde meldingen.

Så langt har ekspertene blant annet foreslått at teksten kunne være et krigsrop på middelalder-walisisk, åpningsstrofen fra et dikt, eller rett og slett et ikke-ord funnet på av en sverdsmed som var analfabet.

En fortsatt uløst gåte

Ifølge noen av de først innkomne forslagene som British Library har mottatt fra publikum, kan de to første tegnene - "ND" - være en forkortelse for den latinske frasen "nostrum dominus" - "vår herre". På samme måte kan de påfølgende "XOX" være en henvisning til den kristne treenighet.

Men gåten er ennå ikke løst, og British Library tar gjerne imot nye forslag.

Les også:

Andre verdenskrig

Sult og sadisme skulle knekke kvinnene i Ravensbrück

17 minutter
Tradisjoner

Omskjæring: Hvor begynte man å omskjære menn?

1 minutt
Piercing læbe forhistorisk
Arkeologi

Forhistorisk mann hadde gigantiske ansiktspiercinger

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode

Nytt passord

Enter a password with at least 6 characters.

Passord er påkrevd
Vis Skjul