Napoleons yndlingsgeneral funnet under dansegulv

Forskere mener de har funnet de jordiske levningene av en berømt fransk general som ble drept under Napoleons fatale felttog i Russland.

Gudin

Forskerne har sammenlignet skjelettets skader med de skader som general Gudin fikk under det siste slaget, der han bl.a. mistet sitt venstre bein.

© Denis Maximov/Ritzau Scanpix

I årevis har russerne bokstavelig talt danset på en grav som tilhører en av Frankrikes berømte generaler.

Et fransk-russisk forskerteam mener at de med stor sannsynlighet har funnet general Charles Étienne Gudins siste hvilested – under en utendørs dansescene i den russiske byen Smolensk.

Fikk revet av det ene beinet

En kanonkule rev av Gudins ene ben i slaget ved Valutino i 1812, og han døde kort tid etter i en alder av 44 år.

“Så snart jeg så skjelettet med kun ett bein visste jeg at vi hadde funnet vår mann”, forteller lederen av det arkeologiske teamet, Marina Nesterova, til nyhetsbyrået AFP.

Foreløpige undersøkelser viser at skjelettet tilhører en mann i alderen 40 til 45 år. Ifølge forskerne passer skadene på knoklene med de sårene som den franske generalen fikk under sitt siste og tidligere slag.

General Charles Étienne Gudin kjempet alltid i første linje og ble ved flere anledninger hardt såret.

© The Picture Art Library/Imageselect

Kjempet hardt for Napoleon

Charles Étienne Gudin og Napoleon hadde gått på samme militærskole, og Gudin ble utnevnt til brigadegeneral i 1799. I de følgende årene utkjempet generalen slag etter slag for Napoleon og ble såret adskillige ganger.

Det var imidlertid Napoleons skjebnesvangre felttog i Russland i 1812 som ble Gudins endelikt. En del av den franske hæren støtte i august sammen med den russiske hærens baktropp ca. 20 km fra Smolensk.

Gudin ledet det siste angrepet på russerne da kanonkulen flådde av beinet hans. Den unge generalen døde tre dager senere av en infeksjon. Napoleon skal ha grått da han fikk beskjed om dødsfallet.

Gudins hjerte ble sendt til Frankrike mens liket ble stedt til hvile i Russland. DNA-analyser vil vise om skjelettet under dansegulvet virkelig tilhører Gudin.