Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De i alt seks neandertalersirklene er oppført av 400 dryppstein – stalagmitter – som er brukket av. Alle har spor etter ild.

© Royal Belgian Institute of Natural Sciences
Kultur - Arkeologi

Neandertaler-bygg avslørt dypt nede i fransk hule

En rekke gåtefulle dryppsteinssirkler i en franske hule er datert til å være hele 176.500 år gamle – og dermed må de ha vært bygget av neandertalere, og er dessuten verdens eldste underjordiske konstruksjon. Forskerne spekulerer i kultiske formål.

Ca. 130.000 år før Homo sapiens i det hele tatt ankom Europa, bygget neandertalerne sinnrike, underjordiske konstruksjoner – de eldste som er funnet noe sted.

Det avslører en ny uran-thorium-datering av dryppsteinssirklene i den sørvestfranske Bruniquel-hulen, foretatt av et belgisk-fransk forskerteam.

Dryppstenssirkler var neandertaler-verk

Forskerne visste allerede at strukturen i hulen var mer enn 47.000 år gammel – det viser karbon 14-dateringer av brente knokkelrester – men den nye dateringen har vist at sirklene faktisk er 176.500 år gamle.

VIDEO: Se hvordan forskerne har datert dryppsteinene her:

– Dette er de eldste menneskeskapte strukturene bygget under jorden, sier forskningsleder Sophie Verheyden fra Royal Belgian Institute of Natural Sciences, som ikke er i tvil om at neandertalerne stod bak.

Ildhule kan ha vært kultsted for neandertalere

Neandertalerne brakk dryppstein av gulvet og bygget sirkelformede vegger – alle med spor etter ild i form av kalsitt-mineraler.

Konstruksjonen har krevd både tett samarbeid og betydelige evner med ild, siden det foregikk 330 meter inne i en bekmørk hule.

– Neandertalerne var mye mer moderne enn vi hittil har trodd, sier arkeologen Jacques Jaubert fra Universitetet i Bordeaux.

Han mener at neandertalerne må ha levd ved åpningen av hulen og brukt de mørke gangene til kulturelle eller religiøse formål.

– Du går ikke ned under bakken for å lage mat, sier han. – Det må være en annen grunn.

Les også:

Grekere

Grekere gikk amok i overdådige fyllefester

12 minutter
Java homo erectus udgravning
Arkeologi

Tidlig menneskeart overlevde på øy i 1,4 mill. år

1 minutt
Kolonier

Hvilke land i Afrika har aldri vært kolonier?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul