Smykkene er mindre enn 1 cm store, og forskerne har lenge vært i tvil om de ble laget av neandertalere eller Homo sapiens. Nye undersøkelser tyder på at det var neandertalere som sto bak. 

© Dr. Marian Vanhearen / Wikimedia

Neandertalere fant opp smykkekunsten

42 000 år gamle anheng setter nå spørsmålstegn ved teorien om at neandertalerne var mer primitive enn Homo sapiens.

23. september 2016 av Nanna Apergis
Det har vært forskernes teori i årevis: At neandertalerne var langt mer primitive enn Homo sapiens, og at det var derfor de døde ut for 40 000 år siden etter å ha befolket både Europa og Asia i mer enn 200 000 år.

Men en samling bittesmå smykker fra en grotte i det sentrale Frankrike sår nå tvil om teorien. Smykkene peker nemlig på at neandertalerne var langt mer intelligente enn man hittil har trodd.

Eldste smykkeanheng

Hvert smykker er under 1 cm langt og ble sannsynligvis brukt som anheng på halssmykke. De ble funnet i perioden 1949-1963 og raskt datert til å være 42 000 år gamle – og dermed verdens eldste i sitt slag.

Smykkene er så kunstferdig og elegant laget av dyretenner, muslingskall og elfenbein at arkeologene avviste at de kunne stamme fra neandertalerne, selv om de også holdt til i området for 42 000 år siden. I stedet mente man at Homo sapiens sto bak. 

Ny teknikk – nye muligheter

Men ved hjelp av en helt ny teknikk som omfatter proteinanalyser har forskerne nettopp undersøkt beinrester som ble funnet sammen med smykkene. Og de kjemiske strukturene i knoklene taler sitt eget tydelige språk: De stammer fra neandertalere. 

Ifølge Jean-Jacques Hublin, direktør ved Max Planck-instituttet for evolusjonær antropologi, kan den nye teknikken hjelpe med å belyse neandertalernes siste tid: "Nå kan vi trekke ut menneskelig DNA fra store arkeologiske samlinger og få helt nye svar på vårt gamle materiale," sier han. 

Kanskje du er interessert i