Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertalerne var fortidsmennesker som levde i Europa og Asia for rundt 140 000-30 000 år siden.

© "Neandertalerfamilie i hulen" av Charles R. Knight, 1920. Maleriet er Public Domain.
Kultur - Arkeologi

Neandertalere tok seg av sin døve krøpling

Oppdagelsen av døvhet hos en allerede svekket neandertaler styrker forskernes teori om at de små fortidsmenneskene tok seg av sine svake.

En manglende arm, et blindt øye og haltende gange var tilsynelatende ikke de eneste skavankene neandertaleren Shanidar 1 – eller Nandy, som han også kalles ­– kjempet med.

Nye undersøkelser av kraniet som ble funnet sammen med de øvrige jordiske restene av han i Nord-Irak i 1957, tyder nemlig på at om ikke han var helt døv, så var det i hvert fall ikke langt unna.

Det skriver forskere fra Washington University i en ny rapport i tidsskriftet Plos One.

Shanidar 1 ble gammel

På tross av sin elendige forfatning rakk Shanidar 1 likevel å bli mellom 40 og 50 år gammel før han døde for rundt 52 000 år siden.

Årsaken er trolig at neandertalerne i miljøet rundt ham tok seg av ham. Det har teorien vært lenge, og den styrkes nå av oppdagelsen av Shanidar 1s manglende hørsel.

De andre hjalp til

”Døvheten hans ville ha gjort ham til et lett bytte for kjøttetere i nærmiljøet, og han var derfor helt avhengig av de andre i sin gruppe,” uttaler en av rapportens forfattere Erik Trinkaus til Science Daily.

I rapporten konkluderer forskerne at Shanidar 1s svekkede tilstand og avhengighet av andre artsfeller indikerer en vesentlig grad av ”sosial støtte” blant neandertalerne.

Les også:

roman baths in bath
Romerriket

Hvordan ble romerske bad oppvarmet?

3 minutter
Om historienet.no

Og vinneren er ...

2 minutter
Byggverk

Forskere løser gåte om 600 år gammel gigantkuppel

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul