Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Neandertaler vulkan fotspor

Neandertalere vandret over vulkan rett etter utbrudd

Ny undersøkelse av en rekke gåtefulle fotspor avslører at det antakelig var en gruppe neandertalere som for 349.000 år siden vandret over en aktiv vulkan.

edmondo gnerre/Wikimedia, CC BY 2.0

Bare kort tid etter at en italiensk vulkan for 349.000 år siden spydde ut en lavine av aske fra sitt krater, vandret ukjente individer i den varme asken i vulkanens fjellskråning.

Fotsporene deres kan fortsatt ses i det forsteinede askelaget på Roccamonfina-vulkanen i Sør-Italia.

Nå har italienske arkeologer og geologer studert de gåtefulle sporene og funnet ut at de ble avsatt bare timer eller dager etter utbruddet – sannsynligvis av en gruppe eventyrlystne neandertalere.

De var minst fem

Tidligere undersøkelser har talt opp i alt 67 spor av føtter og hender på vei ned skråningen, men de nye undersøkelsene har avslørt ytterligere 14, hvorav noen også er avsatt av individer på vei oppover.

Ifølge forskerne stammer fotsporene fra en gruppe på minst fem individer, hvorav den ene trolig var en voksen av hankjønn.

Formen på sporene – bred hæl med lav fotbue – tyder på at vandrerne var neandertalere. Men så langt vil undersøkelsens hovedforfatter, Adolfo Panarello, ikke trekke noen endelig konklusjon på det punktet.

Forhistoriske katastrofeturister?

Ut fra skrittenes lengde og spordybde mener forskerne at askelaget fortsatt var bløtt, men relativt avkjølt, da gruppen gikk i skråningen.

Asken var derfor antakelig ikke varmere enn 50 grader.

Gruppen gikk i normalt tempo på ca. 1 meter per sekund og hadde det altså ikke travelt. Det er uvisst hva de skulle i denne fjellskråningen.

Muligens bodde de i nærheten og fikk lyst til å se ødeleggelsene på nært hold da utbruddet var over, selv om det var farlig – eller kanskje nettopp derfor.

Les også:

Arkeologi

Neandertaler vekket til live

2 minutter
Arkeologi

Gammel tann avslører: Neandertalere tok smertestillende

2 minutter
Java homo erectus udgravning
Arkeologi

Tidlig menneskeart overlevde på øy i 1,4 mill. år

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul