Nonne malte med verdens dyreste farge

Analyser av en kvinnes 900 år gamle tannstein har avslørt spor etter den svært dyre fargen ultramarin. Nå mener forskere at hun var en anerkjent illustratør.

Et pigment av lapis lazuli kan ses like ved fortennene i kvinnens underkjeve.

En gruppe forskere har oppdaget spor etter ultramarin på tennene til en tysk nonne. Fargen kommer fra den sjeldne steinen Lapis Lazuli, som bare fins i fjellene i Afghanistan.

Den var middelalderens mest kostbare materiale, dyrere enn gull, og ble bare brukt i de fineste maleriene og illustrerte manuskriptene. Derfor mener forskerne at kvinnen var en anerkjent illustratør.

Slikket på malerpenselen

Nonnen døde rundt år 1100 i det lille Dalheim-klosteret nær Mainz ved Rhinen. Skjelettene på klosterkirkegården er del av en undersøkelse der forskere analyserte opptil 1000 år gammel tannstein for å finne ut mer om spisevaner i middelalderen.

“I takt med at tannsteinen ble oppløst, utløste den hundrevis av små blå ­partikler. Det var en stor overraskelse”, minnes arkeolog Anita Radini fra universitetet i York.

Basert på fargekrystallenes plassering i kvinnens munn, mener forskerne at nonnen sannsynligvis malte med den blå fargen og ofte slikket på penselen for å samle hårene i en tynn spiss.

Viktig bevis på nonners arbeid

Kvinnen var 45-60 år gammel da hun døde, og knoklene i skjelettet viser ingen spor etter alvorlig sykdom, skader eller hardt fysisk arbeid. Sannsynligvis har hun vært en aristokratisk kvinne som på et tidspunkt gikk i kloster.

Produksjonen av religiøse manuskripter i middelalderen var primært munkenes arbeid. Funnet her er derfor et sjeldent bevis på at også kvinner kunne få en sentral posisjon når det gjaldt videreføringen av kirkens hellige tekster.