Shutterstock
Keramik krukker datering arkæolog

Ny teknikk revolusjonerer arkeologien

I over 20 år har en britisk professor hatt en idé om hvordan oldtidens leirkrukker kan dateres mer nøyaktig. Nå har han funnet løsningen.

Med en nyutviklet teknikk kan mikroskopiske matrester brukes til å datere eldgamle leirkrukker med forbløffende nøyaktighet.

Det viser en ny rapport fra universitetet i Bristol, der den banebrytende metoden er utviklet.

“For en arkeolog er det å kunne datere arkeologiske leirkrukker direkte en “hellig gral”. Det sier professor Richard Evershed, som har ledet prosjektet, i en pressemelding.

Vanskelig å datere forhistorisk keramikk

Leirkrukker (som oftest knuste) er blant de gjenstandene som arkeologene finner mest av under utgravinger.

Fra gammelgresk og romersk tid og fremover er det mulig å datere krukkene ut fra stilen. Men forhistoriske krukker fra f.eks. steinalderen, der keramikken har langt færre
særpreg, har vært mye vanskeligere å datere – i hvert fall til nå.

Den nye dateringsmetoden utnytter det at mikroskopiske mengder fett fra f.eks. kjøtt eller melk som er tilberedt i krukkene, fremdeles skjuler seg i porene.

Ekstremt nøyaktige dateringer

Ifølge forskerteamet har de klart å isolere de enkelte fettsyrene, og vha. de nyeste analyseteknikkene kan de finne ut om de er rene nok til å bli karbon-14-datert.

For å sikre seg at metoden var nøyaktig, undersøkte forskerne alderen på forhistoriske leirkrukker som allerede var datert.

I samtlige tilfeller klarte de å datere krukkene like effektivt om om de hadde karbon14-datert et bein.

Ifølge rapporten er metoden ekstremt nøyaktig – i noen tilfeller med en usikkerhet på under en menneskealder.

Testet på berømte London-skår

Forskerne gikk så i gang med å undersøke bruddstykkene av 24 steinalderkrukker som ble funnet under utgravinger i London for noen år siden. Krukkene er blant de viktigste og eldste som er funnet i Englands hovedstad.

I de keramiske porene klarte forskerne å finne og isolere flere tusen år gammelt melkefett som de karbon14-daterte. Analysen viste at krukkene er fra ca. 3600 f.Kr. - med en usikkerhet på bare 138 år.