Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Llukalkan aliocranianus, T-rex fetter

Nyoppdaget dinosaur ligner T. rex

En mulig fetter av den fryktinngytende T. rex har dukket opp under en utgravning i Argentina. Og den var et blodtørstig beist.

Jorge Blanco / Journal of Vertebrate Paleontology

En hittil ukjent dinosaur som ser ut til å være i familie med Tyrannosaurus rex, har blitt funnet i Argentina. Den har fått navnet Llukalkan aliocranianus, som betyr “den som inngir frykt”.

Og den har nok ikke vært hyggelig å komme i clinch med, mener arkeologene.

Med en fem meter lang kropp og et kraftig hode fylt med skarpe tenner må den kjøttetende dinosauren ha sett ganske fryktinngytende ut når den gikk på jakt i Sør-Amerika for omtrent 89 mill. år siden.

Ifølge Journal of Vertebrate Paleontology er dyrets kranium fremdeles så godt bevart at man har funnet mellomøreknokkelen. Ved å studere knokkelen har forskerne kommet frem til at Llukalkan aliocranianus hadde en – for dinosaurer – god hørsel. Forskerne mener at en velutviklet hørsel trolig har gitt rovdyret en stor fordel under jakten på byttedyr.

Llukalkan aliocranianus' kranium

Slik ser kraniet ut på den Llukalkan aliocranianus som er funnet. Legg merke til de innadvendte og knivskarpe tennene. De kunne flense dens bytte.

© Journal of Vertebrate Paleontology

Hadde lange, dødbringende klør

Det er ikke ofte det blir oppdaget en ny kjøttetende dinosaur, men når det skjer, er det ofte i Argentina, som den gang også var hjemsted for verdens største planteetende dinosaurer.

På grunn av størrelsen og sitt kraftige bitt er det høyst sannsynlig at Llukalkan aliocranianus har stått øverst i næringskjeden sammen med “fetter” T. rex, som kunne bli opptil 12 meter lang.

Llukalkan aliocranianus skiller seg også ut fra sin berømte slektning på to andre punkter:

I motsetning til T. rex, som hadde et stort og avlangt hode, hadde den et kort kranium fullt av horn, knuter og kammer. Og på de små armene har Llukalkan hatt enorme klør som kunne spidde byttedyr.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul