NYTT FUNN: 500 år gammelt skipsvrak tilhørte Vasco da Gama

I 3 år har dykkere undersøkt et gammelt skipsvrak utenfor kysten av den arabiske staten Oman. En eldgammel mynt og et par tunge kanonkuler avslører nå at skipet seilte under ledelse av den verdensberømte oppdageren, Vasco da Gama.

Dykkerne fant haugevis av kanonkuler ved det 500 år gamle skipsvraket som på begynnelsen av 1500-tallet seilte i oppdageren Vasco de Gamas flåte.

© Esmeralda Shipwreck Project

“Det var et fantastisk funn. Det er sånne ting du hører om i en Hollywood-historie.”

Dette sier en begeistret David Mearns, direktør for det britiske firmaet Blue Water Recoveries.

Siden 2013 har hans dykkerteam i sammarbeid med Omans kulturdepartement undersøkt et 500 år gammelt skipsvrak utenfor kysten av den arabiske staten.

Og etter 18 måneders arbeid er konklusjonen klar: skipet tilhørte ingen ringere enn den portugisiske oppdageren, Vasco de Gama.

Sølvmynt fikk arkeologer til å sperre opp øynene

Dykkerne har samlet inn nesten 3000 gjenstander fra det gamle skipsvraket, men det var særlig to funn som styrket skattejegernes mistanke om at de hadde kommet over ett av skipene til Vasco da Gama.

En portugisisk sølvmynt – en såkaldt ‘índio’ – laget utelukkende for handel i India, samt kanonkuler av stein inngravert med initialene til Vincente Sodré, som var Vasco da Gamas onkel og kapteinen på skipet Esmeralda.

Se funnet og bli med bak kulissene på utgravingen av skipsvraket fra Vasco da Gamas flåte.

Video

Det er usikkert hva som forårsaket Esmeraldas forlis under et seilas til India i 1503, men arkeologene mener at det mest sannsynlig var en storm som senket skipet og besetningen på cirka 100 personer.

"Et skipsvrak er ikke pent. Det er en tragedie – et sted hvor mange mennesker har mistet livet, og som man derfor skal behandler med respekt," sier direktøren for Blue Water Recoveries David Mearns.