Nytt funn: Deformert kranium avslører brutal tradisjon

Et avlangt kranie fra Krim-halvøya ligner noe fra en science fiction-film om det ytre rom. Men forklaringen på det deformerte kraniet ligger et helt annet sted: Kraniet ble formet for å skape en mektig kriger.

Gutten med det avlange kraniet skulle høyst sannsynlig ha vært kriger for sarmaterne.

© www.archae.ru

Da russiske arkeologer nylig fant et skjelett av en 18 måneder gammel gutt i en oldtidsgrav på Krim-halvøya, døpte de graven "aliengraven".

For guttens hode var deformt og avlangt og ledet tankene i retning noe som kommer fra det ytre rom.

Men gutten var 100 prosent menneskelig da han levde for 2000 år siden. Hans deforme hode er resultatet av en tradisjon som skulle gjøre både hans personlighet og fremtoning aggressiv og krigersk.

Smittet av på personligheten

Gutten tilhørte sarmaterne - et iransk nomadefolk som levde på den sentralasiatiske steppen i perioden mellom 500 år f. Kr. og 500 år e. Kr.

Sarmaterne er blant annet kjent for sine kvinnelige krigere, som flere mener var med på å inspirere amasonene.

Og så er de kjent for å forme kraniene hos de av sine gutter som var utpekt til å vokse opp og bli elitekrigere.

Sarmaterne mente nemlig at endringen av kraniet ville smitte av på personligheten og fremkalle aggressivitet og styrke.

Eggeform med høy status

Det begynte allerede mens de var små, da knoklene fortsatt var formelige. Tøy ble viklet så stramt rundt guttenes hoder at kraniet endret form i takt med at guttene vokste.

Det avlange, eggeformede hodet ble regnet som estetisk penere enn den normale runde formen og hadde stor sosial betydning i flere oldtidskulturer.

Arkeologene mener derfor at gutten i graven på Krim var utpekt til å bli kriger, og at det er forklaringen på hans avlange kranium.