Deutsches Bergbau-Museum Bochum
Antikk skinnsko på grå bakgrunn

Nytt funn: Jernalderbarn jobbet i saltgruve

Dypt nede i en saltgruve har tyske arkeologer gjort et funn som viser at små barn for 2200 år siden levde et helt annet liv enn barn i dag.

I dag ville de sannsynligvis løpt rundt på en lekeplass eller sittet i klasserommet i første klasse.

Men for 2200 år siden måtte små barn slite i mørke, trange gruveganger.

Det er konklusjonen til en gruppe arkeologer ved det tyske gruvemuseet i Bochum, som nettopp har gjort et overraskende funn i en saltgruve nær byen Salzburg i Østerrike.

Dypt under jorden har forskere for første gang funnet en barnesko, noe som beviser at barn i jernalderen gravde etter salt i gruvene på lik linje med voksne.

Den nyfunne skoen er laget av lær og er "i utmerket stand", sier forskningsleder Thomas Stoellner og forklarer at fottøyet har blitt bevart i over to årtusener fordi saltet i gruven har sugd fuktigheten ut av læret.

Ifølge arkeologene tilsvarer skoen en moderne størrelse 30, som ville blitt brukt av et sju år gammelt barn i dag.

"Arkeologiske funn som denne barneskoen gir oss et ekstremt sjeldent innblikk i livet til jernalderens gruvearbeidere. De gir oss verdifull informasjon til det vitenskapelige arbeidet vårt", sier Thomas Stoellner.

VIDEO: Bli med arkeologene ned i saltgruven

Video

Saltgruven er en arkeologisk gullgruve

I tillegg til den lille skoen fant forskerne også en spade av tre og et stykke pels med snørebånd, som trolig har vært en hette.

Tidligere har arkeologene funnet andre redskaper, tekstiler og menneskelig avføring i saltgruven, der utgravninger har pågått siden 2001.

Utgravningene vil fortsette i årene som kommer, og arkeologene håper at nye funn vil gi dem enda flere brikker i puslespillet om hvordan lokalbefolkningen levde og arbeidet i årene rundt 200 f.Kr.