Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Denne røkelsesbrenneren ble funnet i gravene i Pamirfjellene. Steinene ble varmet opp og brukt til å brenne cannabisplanten.

Kultur - Arkeologi

Nytt funn: Verdens første eksempel på hasjrøyking

Under utgravingen av 2500 år gamle graver i det østlige Kina har forskere funnet noen av de tidligste beviser på at cannabis har blitt brukt som et euforiserende stoff.

Mennesker i Pamirfjellkjeden i Vest-Kina har muligens kjent til den euforiserende effekten av cannabis og røykt seg høye som en del av begravelsesritualer.

Det indikerer en studie fra en tysk-kinesisk forskergruppe som har funnet spor av cannabisplanter i 2500 år gamle røkelsesbrennere som ble brukt i forbindelse med begravelser.

Tidligste bevis på cannabis-røyking

Det har lenge vært kjent at cannabis har blitt dyrket i Øst-Asia i tusenvis av år, men det er ikke tidligere funnet beviser for at stoffet ble brukt som rusmiddel.

Etter at forskerne fant spor av en kjemisk sammensetning i røkelsesbrennerne som nøyaktig matcher den kjemiske sammensetningen av cannabis, er de imidlertid ikke i tvil.

Hasj spredte seg fra Kina til resten av verden

Undersøkelsene viste dessuten at konsentrasjonen av THC, stoffet som gir cannabis dens psykedeliske virkning, var høyere enn blant ville cannabisplanter. Derfor mener forskerne at kineserne bevisst avlet de cannabisplantene som kunne gi dem den beste rusen.

"Oppdagelsen understøtter ideen om at cannabisplanten først og fremst ble brukt på grunn av sine psykoaktive stoffer - først i fjellregionene i det østlige Sentral-Asia. Deretter spredte den seg til resten av verden" forteller Nicole Boivin, leder av Max Planck Institute, som deltok i undersøkelsen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul