Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Georadarer finner gamle gjenstander ved å sende elektromagnetiske bølger ned i bakken som kastes tilbake når de treffer større objekter.

© Shutterstock / Vestfold fylkeskommune
Kultur - Arkeologi

Nytt vikingskip funnet i Vestfold

Arkeologer har gjort et sensasjonelt funn like ved Midgard vikingsenter i Borre i Vestfold. Undersøkelser med georadar har avslørt spor etter et intakt vikingskip.

For et halvt år siden fant norske arkeologer en skipsgrav med et stort intakt vikingskip ved Halden i Østfold. Nå er det gjort et nytt funn, denne gangen i Vestfold, nærmere bestemt i Horten kommune. Ved hjelp av georadar har man avslørt en gravhaug med et vikingskip på minst 15 meter.

Før de siste to funnene i Norge var det bare registrert sju skipsgraver fra vikingtiden i hele Europa. De fleste av disse ble oppdaget for mer enn hundre år siden, så avsløringen av to skipsgraver i løpet av et halvt år tyder på at det fortsatt fins mange skatter fra vikingtiden under bakken.

Ny teknologi gjør utrolige funn mulige

Samtidig understreker oppdagelsene hvor effektiv bruken av georader kan bli for fremtidens arkeologi. Norge har vært et foregangsland i utviklingen av den geofysiske målemetoden som kartlegger strukturer i jorden med elektromagnetiske bølger – uten risiko for å gjøre skade på funnene.

“Vi håper å finne mye mer. Dette viser hvor viktig det er å bruke ny teknologi”, uttalte klima- og miljøminister Ola Elvestuen under et pressemøte om skipsfunnet.

Skipet skal undersøkes mer

Radarbildene viser dessuten skipet har blitt bøyd både fremme og bak av å ligge under jorden i mer enn tusen år. Flere forsiktige undersøkelser skal ­foretas før det kan bli snakk om en utgraving.

Les også:

Middelalderen

Middelalderens uheldigste tronarvinger

15 minutter
Nazisme

Slik tok nazistene makten i Tyskland

5 minutter
Handel

Woolworths vei fra fattig bondegutt til milliardær

23 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul