Ofre for bisarre rituelle mord funnet av rørleggere

Rørleggere i England fikk seg en ubehagelig overraskelse da de gravde ut en boplass fylt med bisarre skjeletter. Arkeologer mener det kan være snakk om rituelle mord eller ofringer.

Denne kvinnen hadde fått hendene bundet sammen og begge føttene skåret av. Den ene foten var plassert på brystkassen.

Under en utgraving for nye rørledninger i Oxfordshire i det sørlige England støtte arbeidere på 26 skjeletter som lå i en underlig posisjon. Tilkalte arkeologer konstaterte fort at det er snakk om en 3000 år gammel boplass.

Kan være tegn på menneskeofringer

Arkeologene fant bl.a. potter, redskaper av flint og en kam, men det mest oppsiktsvekkende var skjelettene. Mange av gravene avvek fra jernalderens vanlige gravskikker.

Noen hadde fått hodet hugget av og plassert ved føttene mens andre hadde avhogde føtter plassert på brystkassen. De grufulle begravelsene var trolig del av et religiøst ritual og kan være tegn på menneskeofringer.

“Oppdagelsen utfordrer våre forestillinger om for­tiden og gir oss en ny forståelse av disse menneskene og deres forhold til religion for flere tusen år siden“, forklarer utgravnings­leder Neil Holbrook.

Berømt kalkhest ligger få km unna

På en høyde et par km fra utgravningen finnes Uffington White Horse – et 110 m langt bilde av en hest laget av kalksten ca. 1000 f.Kr. Den utgravde boplassen kan ha vært bebodd av det samme ukjente jernalderfolket som laget hesten.

Flere store kalkfigurer pryder engelske bakker, men den 3000 år gamle og 110 m lange Uffington White Horse er klart den eldste.

© Shutterstock