Øl skapte stabilitet i indianersamfunn

Amerikanske forskere har i årevis fundert på hvordan Wari-imperiet i Peru kunne eksistere i 500 år. Nå har de kommet frem til svaret: øl.

En replika av Wari-folkets høye drikkekar til øl skapt av forskere på Field Museum.

Fra 600-1100 e.Kr. hersket Wari-imperiet i Peru. Dermed er Wari et av de rikene i Sør-Amerika som har eksistert lengst – og nå har forskere fra Field Museum i Chicago funnet frem til at det var rikelige mengder øl som sikret rikets lange eksistens.

“Denne studien hjelper oss til å forstå hvordan øl førte til at komplekse politiske organisasjoner kunne skapes", forteller Ryan Williams, professor i antropologi og leder av undersøkelsene.

Alle drakk det sure ølet

I Wari-byen Cerro Baúl i fjellene sør i Peru har Williams og forskergruppen hans tidligere funnet rester av et bryggeri der sivilisasjonens sure øl, kalt chicha, ble brygget.

Ølet hadde en holdebarhet på en uke og ble primært drukket til store fester, der hele den lokale overklassen deltok. Alle fra området samlet seg, og ølet ble skjenket fra én meter høye leirkrukker som var dekorert med bilder av warienes guder og ledere.

Forskerne mener at festene bidro til å danne et viktig fellesskap mellom folkegruppene i det store imperiet.

Kunne brygges selv under tørke

Forskerne har også fjernet mikroskopiske stykker av en ølkrukke og undersøkt overflaten på molekylnivået for å finne rester etter ølet og avdekke hva det var brygget av.

Hovedingrediensen var pepperbær, som vokser selv under tørke. Derfor kunne Wari-rikets fester også avholdes i perioder der Sør-Amerika opplevde for eksempel hungersnød.