Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En replika av Wari-folkets høye drikkekar til øl skapt av forskere på Field Museum.

Kultur - Arkeologi

Øl skapte stabilitet i indianersamfunn

Amerikanske forskere har i årevis fundert på hvordan Wari-imperiet i Peru kunne eksistere i 500 år. Nå har de kommet frem til svaret: øl.

Fra 600-1100 e.Kr. hersket Wari-imperiet i Peru. Dermed er Wari et av de rikene i Sør-Amerika som har eksistert lengst – og nå har forskere fra Field Museum i Chicago funnet frem til at det var rikelige mengder øl som sikret rikets lange eksistens.

“Denne studien hjelper oss til å forstå hvordan øl førte til at komplekse politiske organisasjoner kunne skapes", forteller Ryan Williams, professor i antropologi og leder av undersøkelsene.

Alle drakk det sure ølet

I Wari-byen Cerro Baúl i fjellene sør i Peru har Williams og forskergruppen hans tidligere funnet rester av et bryggeri der sivilisasjonens sure øl, kalt chicha, ble brygget.

Ølet hadde en holdebarhet på en uke og ble primært drukket til store fester, der hele den lokale overklassen deltok. Alle fra området samlet seg, og ølet ble skjenket fra én meter høye leirkrukker som var dekorert med bilder av warienes guder og ledere.

Forskerne mener at festene bidro til å danne et viktig fellesskap mellom folkegruppene i det store imperiet.

Kunne brygges selv under tørke

Forskerne har også fjernet mikroskopiske stykker av en ølkrukke og undersøkt overflaten på molekylnivået for å finne rester etter ølet og avdekke hva det var brygget av.

Hovedingrediensen var pepperbær, som vokser selv under tørke. Derfor kunne Wari-rikets fester også avholdes i perioder der Sør-Amerika opplevde for eksempel hungersnød.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul