Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klimaet i Alpene har mumifisert – dermed bevart – Ötzis kropp.

Kultur - Arkeologi

Ötzi ble begravd i Alpene

En internasjonal forskergruppe sår tvil om teoriene som hittil er fremsatt om ismannen Ötzis død.

En internasjonal forskergruppe sår tvil om teoriene som hittil er fremsatt om ismannen Ötzis død. De 5300 år gamle mumifiserte restene av mannen ble funnet i Alpene i 1991. Siden har de fleste forskere ment at Ötzi var på flukt da han ble truffet av en pil bakfra og drept.

Nå har en gruppe forskere fra blant annet Italia og USA analysert landskapet og plasseringen av ismannens mange eiendeler og kommet frem til at Ötzi døde et annet sted – og bare fikk en seremoniell begravelse i Alpene.

«Mange forskere har aldri satt spørsmålstegn ved Ötzis død, og dermed ikke undersøkt plasseringen av liket og eiendelene», sier Luca Bondioli fra det nasjonale etnografiske museet i Roma, som har deltatt i arbeidet.

Konklusjonen bygger blant annet på en steinforhøyning som er oppdaget seks meter fra der Ötzi ble funnet. Liket av ismannen ble i sin tid lagt på denne plattformen, men er siden flyttet på grunn av den stadige issmeltingen i Alpene. Samme prosess kan også forklare hvorfor Ötzis eiendeler er spredt over et stort område.

Andre forskere kaller den nye teorien «interessant».

Les også:

Arkeologi

Ismumien Ötzi verner om steinalderens hemmeligheter

14 minutter
Arkeologi

Hvorfor var ismannen Ötzi tatovert?

1 minutt
Nazisme

Dyrehage ble skjulested for jøder på flukt

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul