Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De avdøde undersøkes i en kraftig sykehusskanner. Planen er å lage en database med 3D-modeller av de døde som forskere rundt om i verden kan bruke i sitt analysearbeid.

© Scanpix
Kultur - Arkeologi

Pompeiis innbyggere spiste sunn mat

Nye CT-skanninger viser at folk i den romerske byen Pompeii spiste svært sunt for rundt 2000 år siden.

Pompeiis innbyggere levde sukkerfritt

Innbyggerne i den romerske byen Pompeii levde bemerkelsesverdig sunt før byen ble begravd i aske fra vulkanen Vesuv i år 79 e.Kr. Det konkluderer en gruppe forskere som for første gang har undersøkt de jordiske restene av 30 av Pompeiis avdøde innbyggere i en CT-scanner.

Skanningene avslører blant annet at romerne "spiste bedre enn vi gjør", forteller tannlege Elisa Vanacore, som har analysert de første skanningene.

Ifølge Vanacore spiste romerne mye frukt og grønt og nesten ingenting sukker. De hadde derfor overraskende sunne og sterke tenner uten hull.

Forskerne skanner videre

Forskergruppen, som består av arkeologer, dataeksperter, tannleger og radiologer – skal undersøke i alt 86 avdøde fra Pompeii. Håpet er å skape en stor database med 3D-modeller som forskere overalt i verden kan bruke til å undersøke blant annet de dødes alder, kjønn og sykdommer.

Les mer: I år 79 e.Kr. forsvandt Pompeii brått fra jordens overflate fordi den ble begravd i aske og stein fra vulkanen Vesuv. Forskere har rekonstruert dødskampen i Pompeii - time for time.

Les også:

Dadelpalme oldtid
Arkeologi

Daddelfrø fra Jesu tid vekket til live

2 minutter
Romerriket

Romerne hadde sunnere tenner enn oss

2 minutter
Arkeologi

Magisk funn i vulkanbyen Pompeii

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul