Pompeiis innbyggere spiste sunn mat

Nye CT-skanninger viser at folk i den romerske byen Pompeii spiste svært sunt for rundt 2000 år siden.

De avdøde undersøkes i en kraftig sykehusskanner. Planen er å lage en database med 3D-modeller av de døde som forskere rundt om i verden kan bruke i sitt analysearbeid.

© Scanpix

Pompeiis innbyggere levde sukkerfritt

Innbyggerne i den romerske byen Pompeii levde bemerkelsesverdig sunt før byen ble begravd i aske fra vulkanen Vesuv i år 79 e.Kr. Det konkluderer en gruppe forskere som for første gang har undersøkt de jordiske restene av 30 av Pompeiis avdøde innbyggere i en CT-scanner.

Skanningene avslører blant annet at romerne "spiste bedre enn vi gjør", forteller tannlege Elisa Vanacore, som har analysert de første skanningene.

Ifølge Vanacore spiste romerne mye frukt og grønt og nesten ingenting sukker. De hadde derfor overraskende sunne og sterke tenner uten hull.

Forskerne skanner videre

Forskergruppen, som består av arkeologer, dataeksperter, tannleger og radiologer – skal undersøke i alt 86 avdøde fra Pompeii. Håpet er å skape en stor database med 3D-modeller som forskere overalt i verden kan bruke til å undersøke blant annet de dødes alder, kjønn og sykdommer.

Les mer: I år 79 e.Kr. forsvandt Pompeii brått fra jordens overflate fordi den ble begravd i aske og stein fra vulkanen Vesuv. Forskere har rekonstruert dødskampen i Pompeii - time for time.