Potteskår skjulte hemmelig beskjed i 2600 år

Forskere har så langt trodd at baksiden av et gammelt israelsk potteskår var blankt. Men nye undersøkelser har fått en hemmelig ordre til å tre frem.

A. Potteskåret sett med det blotte øye – blankt. B. Et multispektralt bilde avslører tekst. C. Forskere avkoder en hemmelig beskjed på skåret.

© Plos One

I 1965 fant forskere et potteskår i ørkenen ved en borg i Arad i Israel.

Skåret var i elendig forfatning da det ble funnet, men forskerne kastet raskt oppmerksomheten på forsiden. Det var tydelig tegn på nedskreven tekst.

Men nå viser det seg at skårets bakside har minst like mye å by på.

Tre nye linjer

Mens forsiden hyller Yahweh – et hebraisk navn for Gud – er baksiden noe mer kontant og forlangende.

Forskergruppen brukte et multispektralt kamera til å ta bilder av skåret ved mange forskjellige bølgelengder. Skåret har vært utstilt i mer enn 50 år, men plutselig avslørte det en ny side.

“Til vår overraskelse dukket det opp tre nye linjer med tekst”, sier ph.d.-student i matematikk og arkeolog ved universitetet i Tel Aviv, Arie Shaus.

Send mer vin

Linjene er oversatt, og de inneholder flere klare beskjeder:

“Hvis det er mer vin, send … Trenger du noe annet, send (= skriv til meg om det).”

Inskripsjonen slutter med en note om at en mann ved navn Ge’alvau har tatt en “bath” vin, som er en gammel målenhet for vin.

Beskjed til soldat

Forskerne mener at beskjeden er skrevet til Elyashiv, som var kvartermester på borgen.

Kvartermester er en tidligere militær tittel for offiseren som sto for forpleiningstjenesten – og altså også vinforsyningen, tyder det på.

Den nye oppdagelsen har vakt begeistring blant forskerne, som sier at det er en verdifull tilføyelse til det de allerede vet om kongeriket Judea for ca. 2600 år siden.