Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Purpurfarge fra kong Salomos tid

En gruppe arkeologer gjorde et veldig fargerikt funn mens de gravde i ørkenen i Israel.

Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

En eldgammel bunt ullfibre og rester av vevd stoff – begge deler i fargen purpur – er funnet i Israel. En karbon-14-datering har fastslått at tekstilene er ca. 3000 år gamle.

Oppdagelsen ble gjort av arkeologer som var i ferd med å grave ved Slave's Hill (slavenes bakke) i Timna-dalen i Sør-Israel. I oldtiden lå det et stort kobbergruvedistrikt på dette stedet.

Antikkens purpurfarge stammet fra sjøsnegler som lever i Middelhavet.

© Shutterstock

I antikken ble purpurfargen utvunnet av snegler som lever i Middelhavet. Fargen var ekstremt dyr, og bare de rikeste hadde råd til å gå med den. Derfor ble forskerne overrasket da de fant de purpurfargede tekstilene i Timna-dalen – knappe 200 km fra Middelhavet.

Funnet stammer fra kong Salomons tid

“Det er første gang vi har funnet tekstiler farget med den prestisjefylte purpurfargen hvor stoffet stammer fra kong David og kong Salomos tid (israelske konger omtalt i Bibelen, red.)”, forteller dr. Naama Sukenik til nettmediet EurekAlert. Hun er kurator hos IAA, Israels kontor for fortidsminner.

Takket være det tørre klimaet i Timna-dalen har tekstilene ikke råtnet.

© Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority

“Det er sjelden man finner tekstiler. Som alle lett nedbrytbare organiske materialer brytes de normalt fort ned, og konservering av tekstiler krever spesielle betingelser hvis man skal forhindre at stoffet blir ødelagt av mikroorganismer”, utdyper Sukenik.

Det er et mysterium hvordan de dyre tekstilene har endt opp ved Slaves' Hill. Arkeologene gjetter på at stoffet kan ha blitt byttet mot kobber.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul