Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Raslelyder hensatte steinalderfolk i transe

Hun ble svett av forsøket, men nå har finsk forsker oppklart mysteriet med slitemerker i elgtenner fra steinalderen.

Tom Björklund/University of Helsinki

I Finland og Russland har arkeologer opp gjennom tiden funnet mange steinaldergraver som inneholdt store mengder tenner fra elg. Dette har fått forskerne til å lure på om tennene ble brukt til noe annet og mer enn bare pynt for 5000-10 000 år siden – f.eks. som musikkinstrument.

Under mikroskop kunne forskerne se at elgtennene var slitt på en måte som tydet på at de hadde raslet mot hverandre mens f.eks. en sjaman danset rundt.

“Ornamenter som består av elgtenner sydd på klær, avgir en høy, raslende lyd når de beveges”, forklarer Riitta Rainio fra Universitetet i Helsingfors.

Hun satte seg fore å bevise musikkteorien ved å teste hvor godt tennene fungerte som musikkinstrument. I en kopi av steinalderens skinndrakter med påsydde elgtenner danset Rainio i mer enn seks timer for å se om det skapte samme slags slitemerker. Deretter ble elgtennene undersøkt under et mikroskop.

Se hvordan forskeren hoppet i seks timer:

Tennene har forskjellige toner

Eksperimentet viste at slitasjen på de nye elgtennene var identisk med slitasjen på dem som er funnet i graver fra steinalderen. Rainio oppdaget også at lyden kan være høy og klar eller dyp og mørk, alt etter hvilke tenner som brukes.

I steinalderen ble tennenes raslelyder trolig brukt til å hensette folk i transe under dans – slik at de skulle komme i kontakt med gudene.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul