Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Daggert

Rik krigergrav funnet

Ukrainske arkeologer har avdekket en over 2000 år gammel grav med skjelettet av en kriger som tilhørte den gåtefulle skyter-stammen.

Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock

Under utgravingen av en skytisk gravhaug i Zaporizjzja Oblast i Ukraina har arkeologer gjort en rekke usedvanlige funn.

Haugen inneholdt ifølge de lokale arkeologene en stor og en mindre grav. Den store var allerede blitt plyndret i oldtiden og derfor stort sett tom, men i den mindre graven lå skjelettet av en ung mann i alderen 18-20 år.

Ved siden av den døde fant arkeologene metalldeler fra trinsen til en hest, en jernøks, pilspisser av bronse og ben samt en akaines – en skytisk daggert.

Gravområde for de gåtefulle skyterne

Spesielt daggerten er bemerkelsesverdig fordi den åpenbart har vært meget kostbar. Våpenet lå således i en skjede pyntet med gullplater og hadde et rikt dekorert skjefte.

Ifølge utgraverne har den unge krigeren sannsynligvis hatt en forbindelse til den avdøde personen i den plyndrede, men større graven ved siden av.

De ukrainske arkeologene har arbeidet i området hvor graven ble funnet i 32 år. Her ligger en stor gravplass med graver fra de gåtefulle skyterne.

Skyterne var både fryktet og beundret

Skyterne var et nomadefolk som hadde sin opprinnelse i dagens Iran. På 700-tallet f.Kr. trengte folkeslaget inn i bl.a. Ukraina. Skyterne var både fryktet og beundret for sin krigskunst fra hesteryggen, noe som gjorde dem til en ekstremt farlig fiende.

I dag er de spesielt kjent for sine kunstferdige graver som ofte er fylt med rikt dekorerte gaver av gull. Det gåtefulle folke­slaget forsvant ut av historien rundt 100 f.Kr.

Ifølge arkeologene stammer den nylig oppdagede krigergraven fra 500-tallet f.Kr., hvilket gjør den til den hittil eldste skytiske graven funnet i området.

De ca. 400 andre undersøkte skytiske gravene i området er alle rundt 200 år yngre.

Les også:

Java homo erectus udgravning
Arkeologi

Tidlig menneskeart overlevde på øy i 1,4 mill. år

1 minutt
Arkeologi

Virkelighetens Asterix funnet i England

2 minutter
Gastronomi

Slik fikk pizza Margherita navnet sitt

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul