Rikmann og slaven hans led smertefull død i Pompeii

Restene av to romere har gitt italienske arkeologer et nytt innblikk i de fatale dagene i 79 e.Kr. da Pompeii gikk under.

Restene av to romere har gitt italienske arkeologer et nytt innblikk i de fatale dagene i 79 e.Kr. da Pompeii gikk under.

Parco Archelogico di Pompei

De jordiske levningene av to menn er funnet i en villa i utkanten av den romerske oldtidsbyen Pompeii.

Byen ble utslettet da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i 79 e.Kr. Her veltet en såkalt pyroklastisk strøm ned over byen med 700 km/t og begravde husene og menneskene i byen.

På denne tiden bodde det ca. 15.000 mennesker i Pompeii, og arkeologene har nå funnet enda to av dem som omkom. Likene ble funnet i en kjellergang under en villa.

Først gravde forskerne knoklene fra de to mennene fri fra det harde laget av aske og stein. Deretter helte de flytende gips i for å fylle hulrommet der likene hadde ligget da de ble levende begravd.

Siden har arkeologene blottlagt de to avstøpningene så det nå er mulig å se hvordan de to romerne så ut i dødsøyeblikket.

Avstøpningene og knoklene avslører de dødes status

Knoklene og avstøpningene avslører også detaljer om hvem mennene var. Den ene var en middelaldrende mann på ca. 30-40 år mens den andre var noe yngre - sannsynligvis i begynnelsen av 20-årene.

Mens den eldre later til å ha vært i god fysisk stand for alderen, var den unge mannen mer utslitt.

Beinvirvlene i ryggsøylen var slitte eller ødelagt, noe som tyder på at han har levd et hardt liv med tungt fysisk arbeid.

Avstøpningen viser også at han bare hadde en enkel tunika på seg mens den eldre mannene var finere kledd.

"Flere utgravninger kan kanskje avsløre hvor mennene skulle hen og hvilken plass de hadde i husholdningen," sier en av arkeologene til den britiske avisen The Guardian.