Parco Archelogico di Pompei

Rikmann og slaven hans led smertefull død i Pompeii

Restene av to romere har gitt italienske arkeologer et nytt innblikk i de fatale dagene i 79 e.Kr. da Pompeii gikk under.

De jordiske levningene av to menn er funnet i en villa i utkanten av den romerske oldtidsbyen Pompeii.

Byen ble utslettet da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i 79 e.Kr. Her veltet en såkalt pyroklastisk strøm ned over byen med 700 km/t og begravde husene og menneskene i byen.

På denne tiden bodde det ca. 15.000 mennesker i Pompeii, og arkeologene har nå funnet enda to av dem som omkom. Likene ble funnet i en kjellergang under en villa.

Først gravde forskerne knoklene fra de to mennene fri fra det harde laget av aske og stein. Deretter helte de flytende gips i for å fylle hulrommet der likene hadde ligget da de ble levende begravd.

Siden har arkeologene blottlagt de to avstøpningene så det nå er mulig å se hvordan de to romerne så ut i dødsøyeblikket.

Dødsøyeblikket ble fanget for evig

Arkeologene har funnet restene etter to romerske menn som døde da vulkanen Vesuv begravde Pompeii i aske og stein i 79 e.Kr.

Parco Archelogico di Pompei

Italiener fikk en idé

Da mennene ble omgitt av varm aske, fordampet det meste av liket. Arkeologene har fylt de etterlatte hulrommene med gips og laget avstøpninger av dem. Teknikken ble utviklet av arkeologen Guiseppe Fiorelli, som foresto utgravninger av deler av Pompeii midt på 1800-tallet.

Parco Archelogico di Pompei

Rikmann hadde fine klær

Den middelaldrende døde med hendene på brystet og spredte bein. Avstøpningen viser at han hadde tunika og kappe på. Ifølge arkeologene tilhørte mannen sannsynligvis overklassen i Pompeii.

Parco Archelogico di Pompei

Utslitt mann var formentlig slave

Den unge mannen lå med samlede bein da han døde. Avstøpningen viser at han hadde på en enkel tunika. Beinrestene av ryggraden hans avslører dessuten at han var vant til fysisk arbeid og derfor høyst sannsynlig var en slave.

Parco Archelogico di Pompei

Avstøpningene og knoklene avslører de dødes status

Knoklene og avstøpningene avslører også detaljer om hvem mennene var. Den ene var en middelaldrende mann på ca. 30-40 år mens den andre var noe yngre - sannsynligvis i begynnelsen av 20-årene.

Mens den eldre later til å ha vært i god fysisk stand for alderen, var den unge mannen mer utslitt.

Beinvirvlene i ryggsøylen var slitte eller ødelagt, noe som tyder på at han har levd et hardt liv med tungt fysisk arbeid.

Avstøpningen viser også at han bare hadde en enkel tunika på seg mens den eldre mannene var finere kledd.

"Flere utgravninger kan kanskje avsløre hvor mennene skulle hen og hvilken plass de hadde i husholdningen," sier en av arkeologene til den britiske avisen The Guardian.