Romersk “bankboks” funnet i teater
Italienske arkeologer har funnet en krukke med hundrevis av romerske gullmynter. Eksperter mener at det dreier seg om en tidlig form for bankboks.

Et stort stykke av amforaen var borte, så det var lett å se myntene.
Arkeologer i den norditalienske byen Como har funnet mer enn 300 antikke gullmynter i ruinene av et romersk teater. Myntene lå i en amfora som sannsynligvis har vært gravd ned i teaterets kjeller.
“De har vært begravd på en slik måte at de var mulige å hente igjen”, fastslår Maria Grazia Facchinetti, som er ekspert på romerske mynter.
Gjemt i kjeller
Ifølge Facchinetti var myntene “stablet i ruller slik vi ser i bankene i dag”. Hun understreker at arkeologene derfor ikke mener at myntene var eid av en privatperson, men sannsynligvis stammer fra en bank.
Så langt er 27 av myntene undersøkt, og de stammer fra 400-tallet.
Funn av mynter fra denne perioden er sjeldne, ettersom de fiendtlige invasjonene og oppdelingen mellom det vestlige og østlige Romerriket i år 395, betydde at økonomien var dårligere, og pengene ikke fløt fritt.
Verdt millioner
Gullet er i god stand siden det har ligget beskyttet i amforaen. Derfor er det lett å tyde skriften, som kan gi økt forståelse av perioden. Eksperter anslår at myntene har en samlet verdi på flere millioner euro.