Museo Arqueológico de Asturias & Asmus Koefoed/Shutterstock
Keltiske halskjeder Spania

Rørlegger finner 2500 år gamle gullkjeder

En spansk vannverksarbeider skulle bare undersøke noen vannrør, men mellom noen steiner fant han en historisk gullskatt. Ifølge arkeologer kan halskjedene løse flere hundre år gamle gåter.

Rørleggeren Sergio Narciandi var i ferd med å reparere noen gamle vannrør i byen Cavandi i den nordvestspanske regionen Asturia da han gjorde en overraskende oppdagelse.

Blant steinene rundt røret så han plutselig noe som skinte, og da han plukket det opp, fant han en merkelig bøyd gjenstand som så ut som et slags smykke - i rent gull.

Narciandi fant snart et smykke til av samme type, begge utrolig godt bevart, og bestemte seg for å kontakte det lokale museet.

To eksperter fra museet skjønte raskt at dette var et helt spesielt funn.

Funnet kan hjelpe arkeologene

Arkeologene kunne se at det dreide seg om et halssmykke i en stil som var spesielt populær blant den keltiske eliten. Smykkene var imidlertid av usedvanlig høy kvalitet:

"I begge smykkene kan vi se alle teknikkene vi kjenner fra antikkens beste gullsmeder", forteller Ángel Villa fra det arkeologiske museet i Asturia.

Lignende smykker er funnet i Spania tidligere, men alle disse funnene ble gjort på 1700- og 1800-tallet, på en tid da det ikke var vanlig å registrere noe spesifikt om nøyaktig hvor og under hvilke forhold et funn ble gjort.

Dette minimerer gjenstandenes nytteverdi for arkeologer og historikere. Det er nemlig ofte disse elementene som forteller arkeologene aller mest.

"Dette funnet er utrolig viktig fordi det er første gang vi vet nøyaktig hvor to av disse verdifulle gjenstandene ble funnet", forklarer Villa. "Det gjør oss i stand til å løse mange av gåtene vi ennå ikke har fått svar på", legger han til.

Den døende galler – Romersk statue med halskjede

Halskjeder av denne typen var spesielt populære blant kelterne og ble brukt langt inn i romertiden.

© Public Domain/Rabax63