Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Steinen på 112 cm x 252 cm ble studert av flere forskere og snudd ved hjelp av en gravemaskin.

Kultur - Arkeologi

Runestein ble brukt som benk i 28 år

En 1600 år gammel runestein er funnet i Østfold. Forskere mener at inskripsjonen kan gi ny innsikt i det urnordiske språket.

Arkeologer har funnet en runestein som stammer helt tilbake fra 400-tallet. Dermed er den bare litt yngre enn de eldste runesteinene i verden som er reist rundt år 350.

“På en skala fra 1 til 10 er dette en 11-er”, uttaler professor i arkeologi og prosjektets leder Frode Iversen.

Runestein hadde blitt til benk

Steinen var ikke skjult – den har siden 1990 vært brukt som benk på en gård i Rakkestad kommune i Østfold. Det var først da en nabo fikk mistanke om at markeringene på steinen ikke var tilfeldige, at arkeologene hørte om den.

De kunne konstatere at det dreide seg om en runestein der inskripsjonene var var svært medtatt av vind, vær og slitasje, slik at skriften ikke kunne tydes med det blotte øye. Men ved hjelp av fotogrammetri – en spesiell målemetode der det ved hjelp av mange fotografier skapes en 3D-modell – dukket noen ord likevel frem.

Ble brukt til egenreklame

På steinens best bevarte side står det: “Lu irilaR raskaR runoR”, som kan oversettes til: “Hogg runer, dyktige rune­mester!” Forskerne mener derfor at steinen ble brukt til egenreklame.

Steinen inneholder til sammen 35 runer – og særlig språkforskere venter i spenning på resultatene da runene sannsynligvis vil gi en større forståelse av urnordisk, som bare kjennes fra svært få kilder.

Les også:

Arkeologi

20 mystiske hull funnet nær Stonehenge

3 minutter
Arkeologi

Forsvunnet runestein funnet nær Uppsala

3 minutter
Arkeologi

Georadar avslører vikingskip under bakken

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul