Matizz2 & L. Miechowicz
Kluczkowice, Osiris, Maria Kleniewska

Skattejeger finner egyptisk kunstskatt ved tidligere SS-sykehus

I 1942 måtte en polsk godseierfamilie flykte fra Hitlers SS. De etterlot seg en verdifull antikvitetssamling som forskerne antok gikk tapt. Men nå dukker oldtidsskattene frem fra den polske jorden.

Det er sjelden at egyptiske statuer fra oldtiden dukker opp i Polen, men det var likevel det skattejegeren Krzysztof Kozłowski fant da han gikk med metalldetektoren sin rundt en herregård i landsbyen Kluczkowice, 30 km vest for Lublin.

I tillegg til den 3000 år gamle bronsestatuen av den egyptiske guddommen Osiris fant Kozłowski også en bronsefigur av den romerske vinguden Bacchus fra cirka det første århundret e.Kr.

Dr. Lukasz Miechowicz fra institutt for arkeologi og etnologi ved det polske vitenskapsakademiet i Warszawa ble tilkalt, og snart skulle det vise seg at det lå enda mer i jorden.

«Plutselig, ti meter unna den første Osiris-figuren, fant vi enda en. Den var utrolig godt bevart», forteller Miechowicz.

Arkeologen slo fast at de var del av en antikvitetssamling som tilhørte den rike Kleniewski-familien som bodde på herregården frem til andre verdenskrig.

Kluczkowice, Osiris, det gamla egypt

Guden Osiris hersket i dødsriket i den egyptiske mytologien.

© Dr. Łukasz Miechowicz

Godseierfamilie hentet antikviteter i Egypt

Osiris-statuen ble antagelig brakt til Polen av Maria Kleniewska da hun besøkte Egypt sammen med sine fire døtre i 1904.

Men i likhet med mange andre polakker ble familien Kleniewski fordrevet i 1942 av den tyske okkupasjonsmakten, som da brukte herregården som rekonvalesenssykehus for sårede SS-soldater.

Ved krigens avslutning ble herregården plyndret, og eksperter mente at familiens antikvitetssamling var forsvunnet for alltid.

Men de nye funnene tyder på at familien klarte å grave ned spesielt verdifulle gjenstander som Osiris- og Bacchus-figurene før de flyktet.

«Å finne sporene etter denne verdifulle samlingen, som gikk tapt for så mange år siden, har stor vitenskapelig og kulturell betydning», forteller Miechowicz.

Figurene av Osiris og Bacchus vil i fremtiden bli å se på Nasjonalmuseet i Lublin.

Bacchus statue Polen

Man tror at bysten av Bacchus, den romerske vinguden, har vært en del av en utsmykning på en romersk skammel.

© Dr. Łukasz Miechowicz