Kinesiske menn så små kvinneføtter som erotiske og et statussymbol.

© Planet Mag

Skjeletter avslører den uhyggelige historien om fotbinding

En amerikansk arkeolog fikk en sjelden mulighet til å studere ­kinesiske kvinneskjeletter som var utsatt for fotbinding. Skjelettene viser hvordan den uhyggelige skikken har utviklet seg.

6. mars 2019 av Bue Kindtler-Nielsen

Under utgravninger i det sentrale Kina fant den amerikanske arkeologen Elizabeth Berger en 500 år gammel gravplass med kvinneskjeletter som viste tegn på fot­binding. 

Undersøkelser av knoklene har gitt viktig kunnskap om hvordan den uhyggelige skikken utviklet seg gjennom sin tusen år lange historie.

Skjelettene er svært sjeldne

Elizabeth Berger er arkeolog og var egentlig i Kina for å grave ut en landsby fra rundt 3500 f.Kr. Men oppå landsbyen fant hun den mye yngre gravplassen fra Ming-dynastiet, som spente fra 1368 til 1644.

“Jeg så på knoklene og la merke til at det var noe veldig merkelig med føttene”, forteller Berger.

Av de åtte skjelettene som er identifisert som kvinner fra overklassen, var det bare halvparten som hadde fått føttene sine bundet. Noen århundrer senere fikk stort sett alle elitens kvinner føttene bundet. 

Skjelettene som er funnet viser at tær og mellomfotsknokler er brettet inn under foten slik at den ble vesentlig kortere enn normalt. Knoklene i hæl og ankel er derimot urørt. Det betyr at denne fotbindingen ikke er like lemlestende som senere fotbindingsmetoder, der kvinnene nesten ikke kunne gå uten støttende sko.

Klikk deg inn på maleriet og lær mer om den uhyggelige skikken:

Fotbinding utviklet seg til det verre

I Kina åpnes gravplassene sjelden hvis de er under tusen år gamle for ikke å forstyrre forfedrene. Muligheten for å undersøke skjeletter med tegn på fotbinding er derfor unik.

Funnet tyder på at skikken har gjennomgått en lang utvikling og ble mer utbredt og voldsom etter Ming-dynastiets avslutning på 1600-tallet.

Kvinnelig mellomfot­sknokkel (t.v.) ved siden av tilsvarende mannlige knokler funnet på samme gravplass.

Kvinner fikk føttene bundet i tusen år

  • Fotbinding begynte på 900-tallet, sannsynligvis blant dansere ved det kinesiske hoffet. Snart begynte deler av overklassens kvinner, helt ned i fireårsalderen også å få føttene bundet.

  • Under Qing-dynastiet (1636-1912) spredte fotbinding seg til nesten hele samfunnet, fordi det ble sett som et statussymbol – og et krav for å bli gift med en rik mann. Den ideelle kvinnefoten målte 10 cm i lengden.

  • Nesten halvparten av alle kinesiske kvinner ble på 1800-tallet utsatt for fotbinding. Med grunnleggelsen av Republikken Kina i 1912 ble skikken forbudt, men den fortsatte til 1950-årene.

Kanskje du er interessert i