Skjeletter fra likviderte soldater tegner nytt bilde av antikken

Funnet av en henrettet hær i Aten gir arkeologer mulighet for å finne ut mer om livet blant de som levde på bunnen av samfunnet i det antikke Hellas.

Massegraven ble funnet i fjor, men først nå har det vært mulig å fastslå at skjelettene stammer fra Cylons hær.

© Greek Ministry of Culture

Det fikk katastrofale følger for den greske adelsmannen og olympiske mester Cylon da han prøvde å kuppe til seg makten i Aten for 2500 år siden.

I stedet for å innta Akropolis måtte han se nederlaget i øynene og flykte. Men for hæren hans gikk det enda verre: Den ble likvidert.

Nå slår arkeologer i Aten fast at restene av Cylons soldater befinner seg i en massegrav seks kilometer sør for Aten sentrum.

Nytt bilde av antikken

"De fleste kildene vi har fra det antikke Hellas beskriver livet blant eliten og seierherrene. Men med funnet av Cylons soldater kan vi tegne et bilde av livet blant de som ikke hadde suksess," sierPanagiotis Karkanas, som er geoarkeolog og laboratorieleder på Malcolm H. Wiener-laboratoriet på American School of Classical Studies i Aten.

Arkeologene håper blant annet å finne ut mer om soldatenes livsvilkår, alder da de døde, hvor de kom fra, om de var slaver, og hvordan de ble henrettet.

Teknikker fra en krimserie

Massegraven inneholder 80 skjeletter med hendene bundet sammen i jernkjeder og voldsomme skader på kraniene.

"Vi vil - grovt sagt - bruke de rettsmedisinske metodene som diverse krimserier har gjort berømte på TV, til å undersøke soldatene," sier Panagiotis Karkanas.

Men i motsetning til hvordan det foregår i krimseriene, kan arkeologenes analyser ta helt opptil sju år.

Massegraven ble funnet i fjor, men først nå har det vært mulig å slå fast at skjelettene stammer fra Cylons soldater.