Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blant gjenstandene var en trekølle som sannsynligvis er brukt under kampen.

Kultur - Arkeologi

Skjeletter vitner om bronsealdermassakre

Forskere har funnet bevis for at en elvedal i Tyskland for 3200 år siden ble åsted for et stort slag og muligens en påfølgende massakre.

Køller, pilespisser og omtrent hundre skjeletter, hvorav flere med voldsomme skader, er blant funnene arkeologer har gjort så langt i Tollense-dalen i Nord-Tyskland. Her tørnet to stammer sammen rundt 1200 f.Kr.

Stedet ble gravd ut i 2008, og funnene er nå undersøkt. Resultatene viser at flesteparten av skjelettene er menn i alderen 20-40 år, men det er også kvinner og barn blant ofrene. Åtte av skjelettene har spor etter slagskader. Blant annet er det funnet en hodeskalle der pannebeinet er knust av et voldsomt slag, og en pilespiss som er innleiret i et overarmsbein.

Arkeologer har funnet rundt hundre skjeletter i og langs elva i Tollense-dalen. De regner med å finne mange flere skjeletter ved videre utgravninger.

Forskerne mener at likene i sin tid ble kastet i elva og deretter ført nedover med strømmen. Derfor mener dr. Harald Lübke fra Senter for baltisk og skandinavisk arkeologi i Schleswig-Holstein at selve slagmarken kan ligge lenger oppe langs elva, og at dalen skjuler langt flere skjeletter:

"Stedet der likene ble kastet i vannet, må nå finnes. Det kan forklare om det er snakk om et slag eller noe annet – for eksempel en ofring", sier dr. Lübke.

Les også:

Pope Francis Delivers Urbi Et Orbi Message
Krig

Sveitsergarden ofret livet for paven

5 minutter
Sivilisasjoner

Hvem var etruskerne?

2 minutter
Film

Mary Pickford - den første superstjernen i Hollywood

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul