Cícero Moraes
3D-modell av mørkhåret steinalderkvinne

Slik kan hun ha sett ut: Arkeologer gjenskaper 45 000 år gammel kvinnes ansikt

Nå kan du se hvordan det eldste moderne mennesket som forskere har foretatt DNA-analyse av, sannsynligvis så ut.

Zlatý kůň - eller Den gylne hest. Det kalte tsjekkiske forskere det rundt 45 000 år gamle skjelettet av en kvinne som de fant i en hule dypt under en høyde med samme navn i 1950.

Selv om hun langt fra er det eldste kjente Homo sapiens-mennesket, skiller Zlatý kůň seg ut fra mengden. Hun er nemlig den eldste personen som man har klart å hente ut nok DNA fra til å kunne analysere den.

Frem til nå har forskerne ikke hatt noen konkret idé om hvordan kvinnen som levde i det som i dag er Tsjekkia, så ut.

Men nå har den brasilianske 3D-kunstneren Cícero Moraes gjenskapt kvinnens ansiktstrekk basert på dimensjonene til Zlatý kůňs hodeskalle og det vi vet om henne fra DNA-analysene.

Moraes har presentert resultatet i en nettartikkel, der du kan følge arbeidet hans med å gjenskape kvinnens ansikt i detalj.

Blandet seg med neandertalere

Forskere har lenge visst at de tidligste moderne menneskene paret seg med neandertalere. Zlatý kůňs DNA avslører at tre prosent av genomet hennes stammer fra neandertalere.

Dette har også satt sitt preg på utseendet hennes, forklarer Moraes:

"Vi kan se at kjevestrukturen til Zlatý kůň later til å være mer sammenlignbar med neandertaleres." Dette viser seg blant annet i en kraftigere kjeve.

At det i det hele tatt har vært mulig å trekke ut DNA fra Zlatý kůň, er et lite mirakel. DNA blir ødelagt når skjeletter forsteines.

Det 45 000 år gamle skjelettet er derfor det eldste fra en moderne Homo sapiens som forskere har klart å finne intakt DNA i.

3D-modell av steinalderkvinne på sort bakgrunn

For å gjenskape ansiktstrekkene måtte Cícero Moraes og forskerne han jobber sammen med, gjøre noen kvalifiserte gjetninger, "siden det ikke finnes noen data som avslører fargen på huden, håret eller øynene hennes".

© Cícero Moraes