Gareth Beale & Culture Club/Contributeur
Glencoe massakre, sølvskatt, Alasdair “MacIain” MacDonald

Sølvskatt funnet i klanleders peis: Skjult like før berømt massakre

I 1692 fikk den engelske kongen nok av opprørske skotter og fikk drept mesteparten av MacDonald-klanen. Nå mener arkeologer å ha funnet sølvskatten som klanlederen gjemte før det blodige morgenangrepet.

En gang på slutten av 1600-tallet ble 36 sølv- og bronsemynter helt ned i en krukke i byen Glencoe, dypt inne i det skotske høylandet.

En stein ble lagt på som lokk før krukken ble gjemt i peisen - det perfekte skjulestedet for en skatt. Men skattens eier gjemte verdisakene forgjeves, for han kom aldri tilbake.

Det var først nylig at myntene ble funnet da arkeologer under en utgravning undersøkte hytta der de var gjemt. Myntene vitner om en viktig - og blodig - episode i Skottlands historie, forteller forskerne.

Arkeologene mener at myntene tilhørte klanlederen Alasdair "Maclain" MacDonald. Som leder for den mektige skotske MacDonald-klanen nektet "Maclain" å sverge troskap til monarken William 3. - også kjent som William av Oranien - som ble kronet til konge av England, Skottland og Irland i 1689.

Klanmedlemmene flyktet

I 1692 ga kongen opp å få "Maclain" til å innordne seg og bestemte seg i stedet for å sette den opprørske klanen på plass en gang for alle.

Den 13. februar marsjerte 120 regjeringssoldater til Glencoe med ett mål for øye. Det som fulgte, skulle bli kjent som Glencoe-massakren, der soldatene hensynsløst drepte rundt 38 medlemmer av MacDonald-klanen, inkludert klanlederen selv.

Arkeologer mener at "Maclain" klarte å gjemme familieformuen i peisen før soldatene gikk til angrep.

Glencoe massakre, sølvskatt, Alasdair “MacIain” MacDonald,

Blant sølvstykkene var det mynter fra flere europeiske land, trolig minner fra "Maclains" reiser til Italia og Frankrike.

© Gareth Beale

De baserer denne antakelsen på det faktum at de nyeste myntene stammer fra 1680-tallet. Arkeologene kan imidlertid også se at krukken ble gjemt bort i hast, noe som ville være logisk. Massakren begynte tidlig om morgenen 13. februar 1692, og "Maclain" kan ha skyndt seg å gjemme den inne i peisen før han forsøkte å flykte.

Utrolig nok var det ikke en av de erfarne arkeologene som gjorde funnet, men den unge arkeologistudenten Lucy Adams fra University of Glasgow på sin første utgravning:

"Jeg hadde virkelig ikke forventet at mitt første funn skulle bli så spennende. Jeg tror aldri jeg kommer til å overgå følelsen av å se myntene stikke ut av den jordfylte krukken", fortalte Adams i en pressemelding.

I tillegg til de flotte myntene har arkeologene også funnet mange andre gjenstander i den gamle jakthytta. Det dreier seg blant annet om jaktutstyr i form av flintstykker, kuler og beholdere for måling av krutt.

Nå skal alle funnene analyseres av arkeologer med hjelp av enda flere entusiastiske arkeologistudenter.