Shutterstock

Steinalderfigur reiste forbløffende langt

Venus fra Willendorf ble skåret ut for 24 000 år siden. Ny forskning avslører at den berømte figuren reiste langt, før hun endte i Østerrike.

For over 24 000 år siden skar en steinalderkunstner ut en 11 cm høy erotisk fyldig fruktbarhetsstatuett i kalkstein. I 1908 ble hun funnet nær den østerrikske landsbyen Willendorf og ble døpt Venus av Willendorf. Forskere har lenge visst at figuren ikke var laget av en lokal bergart, men hvor råmaterialet kom fra, har så langt vært et mysterium.

Antropologen Gerhard Weber fra Universitetet i Wien har nå undersøkt den såkalte oolittiske kalksteinen som statuetten er skåret ut i. Weber og forskerteamet hans gransket CT-skanninger av statuetten, og de avslørte forskjellige lag i kalksteinen – et slags «fingeravtrykk» – som de brukte til å finne områder med samme steinmønster.

«Det viste seg at Nord-Italia var en perfekt match», forklarer Weber.

Kalkstein fra det 1400 m høye fjellet Sega di Ala i Italia matcher best den kalksteinen som Venus fra Willendorf ble laget av.

© Shutterstock, HISTORIE

Krevende reise ventet damen

Forskerne ble nokså overrasket over at steinen har sin opprinnelse i Nord-Italia, fordi det betyr at venusfiguren – eller råmaterialene til henne – ble fraktet over 550 km.

Avstanden vitner om at befolkningen i [steinalderen] (https://historienet.no/search?s=Steinalderen) var betydelig mer mobil enn tidligere antatt. Venusfiguren måtte til og med forsere Alpene for å nå frem til Willendorf.