Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En øy på omlag 10 meter i sjøen Loch Bhorgastail. Den er forbundet med land via en menneskeskapt sti av store steiner.

Kultur - Arkeologi

Steinalderfolk bygget mystiske, kunstige øyer

Karbon-14-analyser av små, menneskeskapte øyer i Skottland viser at de er mange tusen år eldre enn tidligere antatt. Det gjør dem enda eldre enn Stonehenge.

Hundrevis av små øyer i Skottland er ikke dannet naturlig men kunstig konstruert av stein, lær og tre av et steinalderfolk for omlag 5600 år siden. Det viser en ny studie, hvor arkeologer fra Reading Universitet og Southamptons Universitet har karbon-14-datert flere av øyene og undersøkt hvordan de er bygget.

Forskere har visst at disse øyene var kunstige i årtier, men har trodd at de ble laget fra jernalderen ca. 800 f.Kr. og frem til middelalderen. Det første tegnet på at denne teorien var gal kom i 2012, da potter og potteskår fra steinalderen ble funnet i nærheten av øyene.

Øyene hadde kanskje religiøs betydning

Nå har karbon-14-analyser av seks øyer på Hebridene datert dem til mellom 3640-3360 f.Kr. Det gjør dem eldre enn f.eks. Stonehenge. Under de nye undersøkelsene fant dykkere også flere andre potteskår, hvorav noen var brent.

Forskerne tror at øyenes posisjon var nøye utvalgt av steinalderfolket, og at pottene ble kastet i vannet fra øyene som en form for ritual.

"De kunstige øyene representerer en stor innsats flere tusen år tilbake, der mennesker bygget mini-øyer ved å stable tonnevis av stein på bunnen av sjøen", forteller arkeolog ved Southamptons Universitet, Fraser Sturt.

Mange flere kan ligge der ute

Langt de fleste av de kunstige øyene i Skottland er ikke blitt karbon-14-datert, og i Irland ligger enda flere som ikke er undersøkt. Derfor forventer forskerne å finne flere kunstige øyer fra oldtiden de neste årene.

Oversikt over de 570 kunstige øyene i Skottland. Bare omlag 10 prosent har blitt karbon-14-datert.

Les også:

Piercing læbe forhistorisk
Arkeologi

Forhistorisk mann hadde gigantiske ansiktspiercinger

2 minutter
Guldbarr Hernan Cortes
Arkeologi

Nådeløs erobrer mistet gåtefull gullbarre

3 minutter
Arkeologi

Bronsealder-gåte er endelig løst

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Tast inn e-postadressen din for å motta en e-post med anvisninger for å nullstille passord.
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul